A villamos energiáról 2013. I. félévben – Beszerzői szemmel

Tájékoztató vállalatok, vállalatvezetők számára

 
Készítette: Kemendy Nándor, 2013. július

 

Az elmúlt félévben a magyar villamos energia piacon különböző tényezők fejtették ki hatásukat. Ezek között ki kell emelnünk a 10 %-os lakossági rezsicsökkentést, amely a versenyszférára is kihatott, amennyiben a fizetendő KÁT díjak lényegesen megnövekedtek. Ennél is szembetűnőbb volt viszont a piaci árak januártól csaknem június végéig tartó folyamatos csökkenése. Ennek jellemzésére elegendő, hogy a 2014. évre érvényes zsinór termék 2012. novemberben érvényes HUPX tőzsdei ára 53 €/MWh szintről 2013. június közepén 41,13 €/MWh szinten érte el a mélypontját. Ez több mint 20 %-os árcsökkenés fél év alatt! 2013. június közepétől lassú korrekciós áremelkedés indult el, s a hónap végén 42,5 €/MWh-ra emelkedett.

Ha megnézzük a számunkra mérvadó német EEX tőzsde ugyanazon termék árait, akkor 2012. novemberben ott 47-48 €/MWh, míg 2013. júniusban 37-39 €/MWh árak voltak. Ez nagyjából szintén 20 %-os árcsökkenés. Ez arra utal, hogy a magyar és német tőzsdei árak azonos mértékben változtak. Csökkent viszont a két tőzsde árai közötti különbség (spread) a korábbi 5-6 €/MWh-ról 3-4 €/MWh-ra.

Mi okozta a piaci árak ilyen változását?

A 2008-2009-ig a villamos energia piacon fennálló kereslet-kínálat közötti egyensúly a gazdasági válság hatására megbomlott. A gazdasági tevékenység visszaesése mérsékelte a keresletet, s ez változatlan kínálat mellett ez utóbbi túlsúlyát okozva áreséshez vezetett. Ez mind európai, mind magyar viszonylatban érvényes volt, s nem azonnal, hanem évek alatt alakult ki. Az árcsökkenés irányába hatott a magyar-cseh-szlovák villamos energia rendszerek összekapcsolása is 2012-ben. Időnként más irányba mutatott, de az utóbbi 7-8 hónapban egyértelműen az árcsökkenési tendenciákat támogatta a sok csapadék a balkáni régióban, ahol ennek hatására megteltek a tároló kapacitások, s biztonságosan működnek a vízi erőművek.

Mi várható a következő időszakban?

Más irányba – a kínálat visszafogása felé – mutatnak a piaci és kormányzati intézkedések következtében az energiaszolgáltatók lépései, mint pl. a Dunai Erőmű folyamatosról szakaszos működésre történt áttérése, míg az E-ON debreceni és nyíregyházi erőművei pedig a II. félévben leállnak az áram és hőtermeléssel. Ha ez a trend folytatódik, akkor a kínálati túlsúly, amely eddig nyomás alatt tartotta az árakat, a múlté lehet. A téma szakavatott kutatói közép és hosszú távon az energia árak emelkedését prognosztizálják, mind külföldön, mind Magyarországon. Ez nem egy egyenes vonalú trendként értendő, mert természetesen lehetnek törések, de hosszabb távon ez várható. Ellenható tényezők mindig meg-megtörhetik ezt az irányt, mint pl. az USA palagáz kitermelése, amely Európába kényszerítette az USA-ból kiszoruló hatalmas szén mennyiséget, letörve az európai árakat is (mind a gáz, mind a szén a villamos energia előállításában komoly szerepet játszik).

Mit a tegyenek az energia beszerzők?

Aki még nem gondoskodott a 2014. évi beszerzéseiről egyre sürgetőbb helyzetbe kerül a további kivárással. A kizárólag ellátási típusú közelítés helyett, javasoljuk a piaci helyzet figyelembe vételét is. Ez utóbbi arra utal, hogy az árak további csökkenése nem valószínűsíthető. Inkább az árak 1-2 € szélességű sávban való ingadozása várható.

A tendereztetési eljárás elindításával nem célszerű sokáig várni. A beszerzési szakemberek többségének ez a helyzet paradigma váltásként jelentkezik. A vállalataik számára viszont csak új közelítési módon tudnak megtakarításokat elérni.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.