A közös beszerzéssel 600 millió forintot takarított meg az MNV

A közös közbeszerzés keretében összesen 266 gigawattóra (GWh) villamos energiát szerzett be a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és 62 állami tulajdonú társaság 2014-re, az elért megtakarítás éves szinten csaknem 600 millió forint.

A MNV közlése szerint a takarékos gazdálkodás és ésszerűség jegyében szervezik a közös beszerzéseket. A kezdeményezés célja, hogy a társaságok a felhasznált energia beszerzési árának csökkentése mellett egységes, átlátható és a társaságok számára kedvező szerződéseket írhassanak alá.
 
A közös versenyeztetés eredményeként minden résztvevő egységes szerződést írt alá a szolgáltatókkal, ugyanakkor a résztvevők fogyasztását portfóliószinten plusz-mínusz 20 százalékos toleranciasávon belül kezelik a kereskedők – írja közleményében a MNV.
 
A tender kevésbé számszerűsíthető, ám meghatározó eredménye, hogy a csoportos beszerzés lefolytatása során a társaságok adatszolgáltatást nyújtottak a fogyasztási helyekről, a szerződéses feltételekről és egyéb, a villamosenergia-gazdálkodásra vonatkozó adatokról. Az információk segítséget nyújthatnak egy további költségoptimalizálást célzó energiaaudithoz – hangsúlyozza a vagyonkezelő.
 
A nyílt közbeszerzési eljárásban négy csoportra lehetett külön részajánlatot tenni. A nyertes az első három részcsoportnál az MVM Partner Energiakereskedelmi Zrt., a negyedik részcsoportnál pedig az E.ON Energiaszolgáltató Kft.
 
Az MNV Zrt. az elmúlt három évben hét közös közbeszerzési projektet bonyolított le, amelyeknek köszönhetően portfóliószinten 1,9 milliárd forint megtakarítást ért el. A közös tenderek sikeressége bizonyítja, hogy ezen az úton hasznos továbblépni, felelős tulajdonosként a cél a takarékos gazdálkodás megvalósítása – idézi a közlemény Márton Pétert, a vagyonkezelő vezérigazgatóját.
 
(MTI – mti.hu, 2013.12.11.)