Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2014. január

Erős évkezdés

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 57,9

A korábbi januárokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú átlagot (51,7), és az elmúlt három év átlagát (52,4) is.

A felmérésben vizsgált részindexek egy kivétellel növekedtek decemberhez képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alatt volt 2013 decemberben, de az e havi érték már újbóli növekedésre utal.

 
Történeti áttekintés
 
 
A Beszerzési Menedzser Index januárban
 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 57,9. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada decemberhez képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Áprilistól kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban hat hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben kétszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban hasonló a 2012. február – 2013 januárja között  eltelt évhez képest. A 2014. január havi index 7,4 százalékponttal magasabb a decemberi értéknél (50,5). Január összességében átlagon aluli hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a januároké 51,7). Az elmúlt három évben a januári átlag azonban 52,4 pont volt, sőt 2010 óta a januári érték háromszor is legalább 52,5 pont volt.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már harmadik hónapja. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben csak kétszer volt nagyobb az index értéke januárban.

Az új rendelések indexe erősen nőtt, a mostani a harmadik legmagasabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, és jóval meghaladja az elmúlt három év átlagát. Hasonló a helyzet az 1995 óta mért hosszú távú átlaggal összevetve.

A januári szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett decemberhez képest, de az ütem némileg lassult. A korábbi januári értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték 2000, 2007 és 2011-2012 után. Az index értéke ötvenhárom hónapból ötvenegyszer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni, egy hónapos csökkenés után, és az ütem meglehetősen erős. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján magasan átlag feletti, és a legnagyobb januári. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra, 2013-ra pedig kilenc hónapra emelkedett.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjában azonban ismét bővülést mértünk, és az e havi érték 2008 után a második legmagasabb januári érték.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe növekedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték jócskán felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a negyedik legmagasabb januári adat. A beszerzett mennyiség tízszer növekedett a tavalyi év folyamán.

A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenhét hónapban negyvenhatodik alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva ugyanakkor a harmadik legalacsonyabb januári.

A késztermékkészletek szintje januárban magasabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a második legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. A tavalyi évben csak háromszor nőtt az index értéke, először februárban.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett decemberhez képest, és a 2012 június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után ötödször jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke emelkedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban nyolcadik hónapja.

Ebben a hónapban indium, import alapanyagok, liszt, tej, vegyi anyagok, ezüst, nemesfém, kén, hűtővágó és pakisztáni méteráru kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt nyersanyagok, tölgyrönk, HISI, hélium, bőr alapanyag esetében, valamint kisebb méretű frizeknél jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink műtrágya és egyéb alapanyagok, valamint tojás esetében.

 
Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. A havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából az EU VIP Consulting Kft. végzi. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.