Hét helyet lépett előre Magyarország a logisztikai versenyképességi listán

A Világbank most közzétett logisztikai versenyképességi listáján Magyarország a 40. helyről a 33. helyre lépett előre a két évvel ezelőttihez képest.

A Világbank honlapján olvasható, kétévente készülő logisztikai teljesítményindex (LPI) rangsorban első helyen Németország áll 4,12 ponttal. A következő helyezettek: Hollandia, Belgium és az Egyesült Királyság.

A régióban Ausztria a 22., Lengyelország a 31., Csehország a 32. helyet érdemelte ki. A következő helyezett Magyarország, majd Szlovénia, Románia, Szlovákia és Bulgária következik a rangsorban. Magyarország indexe 3,46 pont. 

A sort a 160. helyen Szomália zárja, 1,77 pontos indexszel.

Az eredményt kommentálva a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) hangsúlyozta: a nemzetközi tranzit szállítási útvonalak, és az útvonalakat kiszolgáló logisztikai csomópontok között éles nemzetközi verseny folyik, ezért fontos kérdés, hogy milyen helyezést tudhat magáénak egy ország a listán. 

Amennyiben egy országban jók az infrastrukturális adottságok, jó az adópolitika, az intézményi rendszer segíti ezt a folyamatot, akkor rajta keresztül mennek a nemzetközi szállítási útvonalak. Ellenkező esetben a fuvarozók könnyen dönthetnek úgy, hogy kikerülik az adott országot.  

Az MLSZKSZ álláspontja szerint a közlekedésfejlesztési szempontból a legfontosabb beruházások, a hazai közlekedéslogisztika főbb kitörési pontjai a logisztikai szolgáltató központok fejlesztése, az intermodális (kombinált) szállítás helyzetének javítása, Záhony térségének fejlesztése, illetve a Budapestet elkerülő vasúti körgyűrű (V0) megépítése.

(MTI – mti.hu, 2014.03.24.)

Kép forrása: www.supplychain247.com, Logistics Performance Index (LPI) Report: The Gap Between Best and Worst Persists