Nagy érdeklődés az első magyarországi BMW – HITA Beszállítói Üzleti Fórumon

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Beszállítói osztálya és a BMW Group kelet-közép-európai beszerzési részlege Beszállítói Üzleti Fórumot szervezett a HITA budapesti székházában; az eseményt teltházas érdeklődés kísérte.

A HITA keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében idézi Kokas Tamást, a HITA Befektetésösztönzési főosztályának helyettes vezetőjét, aki hangsúlyozta: a magyarországi beszállítói bázis a BMW "láthatatlan gyárának" tekinthető annak köszönhetően, hogy Magyarországon csaknem 10 ezer munkavállalló dolgozik a németországi BMW autógyárnak 54 különböző beszállítón keresztül. 

A közép- és kelet-európai régióból – amelyhez Törökország és többek között Izrael is tartozik – a BMW több mint 3 milliárd euró (890,7 milliárd forint) értékben vásárol alkatrészeket. Ebből évi 1 milliárd eurónyi (296,9 milliárd forintnyi) árút Magyarországról szerez be: főként öntvényeket, hűtő- és fűtőcsöveket, műszerfal egységeket, visszapillantó tükröket, zárakat és ablaktörlő szerkezeteket szállítanak a magyarországi cégek a BMW Group gyáraiba. 

A cég a jövőben is növelni kívánja a magyar beszállítók arányát, ezért, a további potenciális partnerek felkutatása érdekében szervezte a HITA közreműködésével, a március 25-i beszállítói fórumot. "A legfontosabb az, hogy tőkeerős, megfelelő minőségbiztosítási rendszerrel rendelkező, vevőorientált, innovatív, termékfejlesztésre képes vállalkozások kerüljenek kiajánlásra, mert a nagy gyártók egyre több és egyre komplexebb feladatokat delegálnak a beszállítókra" – mondta Kokas Tamás a közlemény szerint.

A fórumon 39 beszállító cég vett részt.

(MTI – mti.hu, 2014.03.25.)