Csoportos földgáztenderrel 231 millió forintot spórolt az MNV

Csoportos földgázbeszerzést írt ki a 2014-2015-ös évre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt., a tenderen résztvevő társaságok 231 millió forint megtakarítást értek el.

A vagyonkezelő szerdai közleménye szerint a tender meghirdetése előtt 51 vállalat fogyasztását vizsgálták. Az adatok elemzése és a nemzeti társaságok földgázfogyasztói besorolása alapján három kategóriát hoztak létre. A csoportosítás fő célja az volt, hogy az ajánlattevő szolgáltatók azonos árazási szempontokat figyelembe véve, az azonos fogyasztókat egy csoportban kezelve tudjanak minél kedvezőbb ajánlatot adni.

A közös földgázbeszerzés eredményeként az MNV Zrt. és a portfóliójába tartozó, a tenderen résztvevő társaságok átlagosan több mint 10 százalékos földgázköltség-csökkenést, összesen 231 millió forint megtakarítás értek el.

A kétfordulós közbeszerzési eljárás során a három csoport fogyasztásai alapján tett ajánlatok közül az első rész nyertese a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.; a másodiké a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt., a harmadik rész nyertese pedig a FŐGÁZ Zrt. – közölte az MNV.

Az elmúlt másfél évben lebonyolított közös beszerzésekkel és a mostani földgázbeszerzéssel összesen több mint 1 milliárd forintot tudtak megtakarítani. Az MNV célja a kormány stratégiát követve az, hogy a nemzeti társaságok további költségoptimalizálását célzó eljárásokat tudjon kiírni a jövőben is. Fontosnak tartják, hogy a nemzeti társaságok közösen fellépve jelentős kedvezményeket tudjanak elérni a szolgáltatás-beszerzésekkel – idézi a közlemény Márton Pétert, az MNV Zrt. vezérigazgatóját.

(MTI – mti.hu, 2014.07.16.)