A túró- és joghurtgyártást fejleszti a Sole-Mizo Zrt.

A túró- és joghurtgyártást fejleszti a Sole-Mizo Zrt. egy uniós támogatással megvalósuló, 1,8 milliárd forintos költségvetésű projekt keretében.

Herczeg István, a Bonafarm-csoporthoz tartozó cég közép-európai operációs igazgatója elmondta, hogy a 845 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztési beruházásnak köszönhetően új termékek kerülnek a piacra, és egyúttal érdemben javul a gyártás  hatékonysága.

A februárban indult és 2015 júniusáig tartó projekt során az élelmiszeripari cég házon belül olyan kutatásokat végez, és technológiai fejlesztéseket hajt végre, melyek természetes enzimek és enzimpreparátumok segítségével csökkentik a termelési veszteséget, miközben a termékek értékes beltartalma változatlan marad – közölte a szakember. Hozzátette: a módszerrel lehetővé válna a termékek minőségmegőrzési idejének növelése is.

A Sole-Mizo Zrt. jelenleg heti 50-60 tonna túrót állít elő, a fejlesztés nyomán ez a mennyiség 80-100 tonnára emelkedhet.

A kutatási program része olyan joghurtalapú savóitalok kifejlesztése is, melyek összetevőiknek köszönhetően nemcsak az egészséges életmódra törekvő vásárlók igényeinek kielégítésére alkalmasak, hanem cukorbetegek is fogyaszthatják azokat – közölte Herczeg István.

Az új termékek, valamint a gyártásukhoz szükséges alapanyagok megfelelő tárolásához a vállalkozás korszerűsíti raktározási és logisztikai informatikai rendszerét.

A Sole-Mizo Zrt. Magyarország egyik meghatározó tejipari vállalkozása. A cég nettó értékesítésből származó árbevétele 2013-ben meghaladta a 42 milliárd forintot, ennek mintegy negyedét adta a kivitel. A főbb exportpiacok a Balkán, Románia – itt a cégnek leányvállalata is működik – az arab országok és Nyugat-Európa. A mintegy ezer főt foglalkoztató cég üzemi eredménye tavaly 200 millió forint volt.

 

MTI – mti.hu, 2014.09.15.