A szegedi troliüzlet kellemetlen mellékhatásairól

Haladéktalan magyarázatot követel a szegedi polgármestertől a KDNP helyi szervezete a trolibeszerzések kapcsán, ugyanis a sajtóban megjelentek szerint egymilliárd forinttal többe kerültek a járművek, mint máshol.

Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP szegedi elnöke, az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a sajtó információja szerint Szeged városa legalább egymilliárd fotintot bukott az úgynevezett "piros trolik" beszerzésén.

Ebből a pénzből további öt csuklós vagy akár hat szóló trolibuszt, illetve további két új PESA villamost vásárolhatott volna a város – írta. A politikus arra kíváncsi, miért került egy trolibusz 800 ezer euróba, 220 ezer euróval többe, mint a hasonló kategóriás jármű, amelyet Budapest idén tervez beszerezni. Emellett tudni akarja, ki a felelős azért, hogy Szeged csaknem egymilliárd forintot bukott a "troliüzleten". 

Arra is választ vár Botka Lászlótól, hogy ismerte-e az előnytelen trolibusztender részleteit, ha igen, mi indokolta az egymilliárd forint pluszkiadást. 

A polgármesteri kabinet sajtófőnöke válaszában rágalmazásnak nevezte az ügyet. Vécsey Ágnes szerint miközben az elmúlt négy évben a Fidesz "szétrabolta" az önkormányzati cégeket, most aljas rágalmazásba kezd. Rámutatott: a trolibeszerzés nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárásában a város az Ikarus-Skoda konzorciumtól szerzi be az önjáró, alacsonypadlós járműveket. Az ajánlati felhívás a támogató szervek előzetes jóváhagyásával jelenhetett meg, a döntés meghozatalában az uniós szervek képviselői is részt vettek.

A helyi Fidesz másfél évig többszöri feljelentéssel akadályozta a járművek leszállítását. Ezen eljárásokban minden hatóság megállapította, hogy nem történt szabálytalanság a nyertes ajánlattevő kiválasztásakor. Az alaptalan feljelentések miatt másfél évvel később érkeztek meg az új járművek.

(MTI – mti.hu, 2014.09.18.)