Tipikus interjúkérdések egy beszerzési interjún

Sorozatunkban végigvesszük azokat a tipikus kérdéseket, melyekre egy beszerzői pozícióra pályázó jelölt számíthat.

Cikkeink célja felkészíteni a beszerzőket a sikeres elbeszélgetésekre és megmutatni azt, hogy tudunk gondolkodni az interjúztató személy fejével. Ha megértjük az interjúztató kérdéseit és arra őszinte választ adunk, akkor mindkét fél számára sokkal gyorsabban és hatékonyabban fog kiderülni az, hogy van-e passzolás a jelölt és a meghirdetett pozíció elvárásai között.

Kérdés:

Hirdetés

Milyen eredményeket ért el korábbi munkahelyén? Emeljen ki egy konkrét projektet/feladatot és azon keresztül mutassa be milyen hozzáadott értéket képviselt a foglalkoztatója számára!

A kérdés háttere, ez lehet az interjúztató fejében:

„Mennyire jó szakember a jelölt? Sikeres volt a korábbi munkahelyén? Nyilvánvaló volt ez a siker a munkáltatója számára is?„

Tippek a válaszhoz:

Legyél konkrét: Akár arról beszélsz, hogy milyen jól tudtak motiválni a kollégáid, akár arról, hogy milyen gyorsan és hatékonyan tudtál egy projektet befejezni, legyenek benne konkrét (kereszt)nevek, események és számok. A titoktartási kötelezettséged természetesen köt téged – csak ennek keretei között tudsz mozogni – de bármit mondasz, „mesélsz el”, jóval hihetőbb, kézzelfoghatóbb és meggyőzőbb lesz, ha nem általánosságban kommunikálsz, hanem igyekszel konkrétumokat is mondani.

  • Rossz mondat: Számos olyan projektem volt, ahol gyorsan és hatékonyan tudtam megpályáztatni a beszállítókat, így jelentős megtakarítást értem el. A projekt sikerét elismerték a kollégák is és a vezetőség is.
  • Jó mondat: A tavaly ősszel lefolytatott irodaszer beszerzési tenderemet 6 hét alatt lebonyolítottam. Az összes fontosabb társosztály/igénylők – mint például a marketing, értékesítés, stb – nagyon elégedett volt a teljesítményemmel, a projekt felkerült az intranetre, és az egyik igazgatósági tag, a folyosón állított meg és külön is megköszönte nekem a projekt levezetését.

T/1 és E/3 helyett fogalmazz E/1-ben, azaz egyes szám első személyben. Természetesen ez abban az esetben nehéz, ha nem csak egyedül te dolgoztál a projektben. Ilyenkor tudni kell úgy kommunikálni az elért eredményeket, hogy egyrészt megértsék a te személyes szereped/értéked, másrészt ne tűnjél hiteltelennek és „magányos harcos”-nak az interjúztató szemében azzal, hogy esetleg nem ismered el a csapatmunka fontosságát és sikerét.

  • Rossz mondat: Nagyon jól le tudtuk bonyolítani a projektet, komoly megtakarítást értünk el. A projektben a beszerzés feladata az igények megpályáztatása és a beszállítói tárgyalások levezetése volt
  • Jó mondat: Az irodaszer projekt egy nagyon sikeres csapatmunka volt, melyhez mint beszerző jelentősen hozzá tudtam járulni. Az én szerepem az volt, hogy megpályáztassam az igényeket és levezessem a beszállítói tárgyalásokat. Az eljárás 6 hétig tartott, 10 beszállítót hívtam meg, és végül javaslatom alapján a csapat 2 beszállítót választott ki.

 

Szeretne még magabiztosabban, és hatékonyabban kommunikálni?

Képezze magát!

Südy György vezető oktató, www.beszerzesitanacsadas.hu