Az olajár változása csak kis mértékben hat a földgáz egyetemes szolgáltatási árára

Az olaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatási árára. Miért is?

A földgáz árképletben a nem tárolóból származó import földgáz esetén csak 25 százalékos súllyal, illetve a földgáztárolóból származó földgáz esetén 10 százalékos súllyal szerepel az olajtermék-indexált ár. Ezzel magyarázható az, hogy az olaj árának csökkenése csak kis mértékben hat a földgáz egyetemes szolgáltatási áraira.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tájékoztatása szerint, a földgáz árképletben a nem tárolóból származó import földgázár meghatározásában 75 százalékos súllyal szerepel a nyugat-európai határidős földgázpiacokhoz indexált, határidős piaci ár. A földgáztárolóból származó import földgáz esetén ez a súly 90 százalék.

Hirdetés

A jelenleg a tárolókban lévő gázt 2014-ben, az akkori árakon tárolták be, az idén betárolandó földgáz árhatása pedig csak a téli kitárolási időszakban, 2015 negyedik negyedévétől kezdődően jelentkezhet – ismertette a MEKH.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal "másfél éve nem képes megtudni" a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt.-től, hogy a gázimportőr cég mennyiért veszi az Gazpromtól a gázt. Mivel a hivatal nem ismeri a beszerzési árat, nem tudja használni a gázárképletet, így az importár jelentős csökkenését nem tudja érvényesíteni a belpiaci gázárakban, és "ezzel súlyosan megkárosítja a magyar fogyasztókat" – írta az LMP, amely szerint ez kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát.

A MEKH keddi közleménye szerint többször felszólították a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t, hogy szolgáltasson adatot. Kétszer büntetést is róttak ki a társaságra az adatszolgáltatás elmulasztása miatt. A hivatal hozzátette: a földgázkereskedő megküldte a kért adatokat, ez azonban nem befolyásolja érdemben a lakossági földgázárakat.

A MEKH felidézte, hogy Magyarországon a lakossági fogyasztók, valamint a kisvállalkozások túlnyomó többsége egyetemes szolgáltatás keretében vásárolja a földgázt. A földgáz egyetemes szolgáltatás árának meghatározásakor figyelembe vett földgázár három elemből alakul ki: a hatósági áras hazai termelésű földgáz, a tárolóból értékesített földgáz, valamint a nem tárolóból értékesített import földgáz áraiból. A nem hazai termelésű földgáz árának meghatározása az energiapolitikáért felelős miniszter által kiadott árszabályozási rendeletben közzétett földgáz-árképlet alapján történik.

(MTI – mti.hu, 2015.04.07.)