8 milliárd forint jut a magyar nagyvállalatok támogatására

Az idén 8 milliárd forint értékben hirdetik meg a beszállítói integrátori pályázatot, ezzel a magyar nagyvállalatok is pályázhatnak uniós forrásokra.

Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára egy szakmai (Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének) kerekasztal beszélgetésen jegyezte meg, hogy  a pályázók ugyan a nagyvállalatok, de feltétel, hogy a fejlesztés eredménye a kis- és középvállalkozásoknál, illetve a beszállítóknál csapódjon majd le.

A pályázati konstrukció hozzájárulhat a gépipar elmúlt években tapasztalt masszív növekedéséhez is, a nagyvállalatok integrátor szerepet tudnak betölteni és megrendeléseket adnak a kkv-nak, a nagyvállalatok integrátor szerepet tudnak betölteni és megrendeléseket adnak a kkv-nak.

Az Európai Bizottság elképzeléseivel párhuzamosan a magyar kormány is az ország újraiparosításában látja a gazdaság jövőjét, a tényleges termelési tevékenységre alapozva, ezért az állami támogatások többsége a feldolgozóiparra fókuszál.

Takács János, az MGYOSZ alelnöke úgy vélte, hogy a célzott beszállítói programok támogatják a magyar beszállítói arány növekedését, ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy teljes körű felmérést végezzenek, milyen iparágat lehet Magyarországra telepíteni, ami egybevág a multinacionális vállalatok piaci igényeivel is. Továbbá a gépipar a képzett szakemberek hiányával küzd, sokan Nyugat-Európában vállalnak vendégmunkát, ami azonban aláássa szakmai fejlődésüket, nem szolgálja a magyar gazdaság növekedését. 

Vadnai Gábor a Magyar Gépipari és Energetikai Országos Szövetség (MAGEOSZ) főtitkára a gépipar kihívásaként említette, hogy az ágazati szereplők között megmaradt a válságból fakadó bizalmatlanság, óvatosabbak a beszerzők.

(MTI – mti.hu, 2015.06.14.)