Az MLBKT Beszerzési Menedzser Indexe – 2015. július

Változatlan helyzet júliusban

 
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 50,0.

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték alacsonyabb a hosszú távú júliusi átlagnál (52,3), és az elmúlt három év júliusainak átlagánál is (52,8).

A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent júniushoz képest.

A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont felett maradt ebben a hónapban, és az elmúlt egy év értékei április kivételével növekedésre utalnak.

Történeti áttekintés

A Beszerzési Menedzser Index júliusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke: 50,0. Ez alapján a válaszadók júniushoz képest összességében változatlan folyamatokról számoltak be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban huszonharmadik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index. A 2015. július havi index 4,9 százalékponttal alacsonyabb a júniusi értéknél (54,9). Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a júliusoké 52,3). Az elmúlt három évben a júliusi átlag e feletti, 52,8 pont volt. Az idei érték az ötödik legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta.

 

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, és hat havi bővülés után a termelt mennyiség csökkenését jelzi első hónapja. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 20 évben egyszer sem volt alacsonyabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani így a negyedik legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A júliusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem rendkívül enyhe. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a hetedik legalacsonyabb érték. Az index értéke az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.

A vásárolt készletek két hónap bővülés után első hónapja szűkültek. Az idei júliusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag alatti, és a második legkisebb júliusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig öt hónapnál járunk.

2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014 májusi és az idei áprilisi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedést jelez. Értéke magasabb lett júniushoz képest, és a negyedik legmagasabb júliusi 1995 óta.

 

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredménye

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, mielőtt megszakadt a jelenség, és újból szűkülést tapasztalunk.

A beszerzési árak esetében az index értéke csökkent, de továbbra is növekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap után csökkenés után negyedik hónapja emelkednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a harmadik legalacsonyabb júliusi.

A késztermékkészletek szintje júliusban újból alacsonyabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag alattinak mondható, és az ötödik legkisebb 1995 óta. 2014-ben az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig, hogy decemberben ismét csökkenést jelezzen. Idén negyedik alkalommal jelez szűkülést az index.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke lecsökkent júniushoz képest, és hat havi bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben is visszaesett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont alá került. 2013-ban az év május kivételével folyamatosan bővülést jelzett. Hat hónapos bővülés szakadt meg ezzel, hogy most szűkülést jelezzen, 2014 decembere után ismét.

Ebben a hónapban fólia, műanyaggranulátum és pulykamell filé kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt barack, gyümölcs, paraj és zöldség esetében. Jelentősebb árcsökkenésről energia esetében számoltak be a válaszadóink.

 

Információk és módszertan
 
Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő kiadványa. Az Üzleti Jelentések 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul. havi rendszerességgel végzett megkérdezéseket az MLBKT megbízásából a MATYUSZ-REC Kft. végzi. A felmérés módszertanát az Egyesült Államok Ellátási Lánc Menedzsment Intézete (Institute for Supply Management) dolgozta ki. A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, öt egyedi index súlyozott átlaga: új rendelések – 0,3; termelési mennyiség – 0,25; foglalkoztatás – 0,2; szállítási átfutási idő – 0,15; vásárolt készletek – 0,1. A BMI 50% feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50% alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A vállalatok által adott válaszok az előző hónaphoz viszonyított változást jelzik. Az index kiszámítása a válaszok százalékos megoszlásán alapul: a pozitív (nőtt) válaszok százalékos arányához hozzáadjuk a változatlan válaszok felét. Az így kapott index 100%-os értéke azt jelzi, hogy valamennyi vállalat növekedésről, fellendülésről számolt be.