Brexit: mire készülj, ha beszerző vagy?

Szerző: Südy György
Südy György

A Brexit gazdasági és politikai hatásai még nem jósolhatóak meg pontosan, de az már most látható, hogy hatalmas változásokat fog hozni az Európai Unióban, így Magyarországon is.  Lássuk, hogy a Brexit-nek milyen hatásai lesznek a hazai beszerzési szakma szempontjából!

Változás a hazai beszerzői munkaerőpiacon.

Amennyiben az Angliában dolgozó magyaroknak – vagy egy részének – haza kell jönnie, akkor az hatással lenne a hazai munkaerőpiacra. Hivatalos becslések szerint Angliában kb. 100.000 magyar dolgozhat, de egyes források ezt a létszámot 300.000 felettire teszik. Ebből becslésünk szerint Angliában pár tucat, maximum száz fő dolgozik beszerzőként. Ez nem tűnik soknak, de egy olyan szűk munkaerő piaci területen, mint a beszerzés, már ilyen nagyságú újonnan megjelenő álláskereső is jelentős versenyhelyzetet tud teremteni. Ezek a beszerzők nyelveket beszélnek, nemzetközi tapasztalataik vannak, így valószínűsíthetően könnyen találnának itthon állást.

Meglepőnek találom az alapfeltételezést, hogy az Angliában dolgozó magyaroknak – vagy egy részüknek – haza kell jönnie. Miért kellene hazamennie a nyelveket beszélő beszerzőnek?
Anglián innen és Magyarországon túl még van egy-két lehetőség: Svájc vagy Hollandia még mindig nagyobb beszerző-hub, mint Magyarország.
Én nem számítanék nagyobb változásra – a legjobb stratégiai beszerzői pozíciók Nyugat-Europában vannak es maradnak is – Brexit ide vagy oda… – kommentálta a hírt globális beszerzési igazgatói pozícióban dolgozó Kató Enikő.

A kinn élők többsége indirekt beszerzésen dolgozik az IT, a telekommunikációs és a szolgáltatói szektorokban, a főbb munkaadók itt például az IBM, az Avaya, az Eurotherm, a Sky, a Stonetools, a Deloitte, a FIS vagy a BP. A direkt beszerzés területén kevesebb magyar beszerzőt foglalkoztatnak a brit cégek, viszont többségében vezetői pozíciókban vannak magyarok. (Pl: Coveris, FT Technologies, Nissan, Diebold, SMS Electronics, Raymarine.) Dolgozik még néhány magyar a beszerzésen az FMCG szektorban is, például az Unilevernél, a Lidlnél vagy a Tesconál.

A beszerzes.hu tippje: ha jelenleg álláskeresésben van, akkor próbáljon még több lehetőséget fellelni, és esetleg rugalmasabb lenni a munkahely kiválasztásnál. Ha meg éppen a munkahelyváltáson gondolkodik, akkor egyelőre érdemes kivárnia. Ha mindenképpen rászánta magát a váltásra, akkor böngéssze állás rovatunkat, vagy írjon nekünk a beszerzes@beszerzes.hu email címre!

Megnövekvő árfolyam kockázat a beszállítói szerződésekben.

Ha Anglia kikerül az EU-ból, nehezebb dolga lesz a hazai exportőröknek. Bár a hazai exportnak csak kb. 4-5 százaléka irányul Angliába, a legjelentősebb exportpartnerünknek – Németországnak – komoly partnere Anglia. A bizonytalan vevői megállapodások végiggyűrűznek majd az ellátási láncon, és a beszerzőktől még inkább elvárják majd az árfolyam kockázat kezelését, vagy akár a beszállítóra való áthárítást. Ez a hazai kkvk-nek fog újabb terhet fog okozni.

A beszerzes.hu tippje: csak nagyon óvatosan kössön hosszú lejáratú, fix szerződéseket. Kerülje a szerződésesekbe beágyazott kockázatokat, derivatívákat. Ha szükséges, használja az árfolyamkockázat kezelésére szolgáló pénzügyi megoldásokat: határidős, opciós, swap ügyletek, naturális fedezés, stb. Ha a beszállítónak is preferencia, akkor vonjon be faktorizáló bankot a beszállító kifizetésekhez, ezzel újabb beszállítói kedvezményeket érhet majd el. Az említett eszközök nagy része olyan speciális pénzügyi és könyvelési megoldások, melyek egyrészt vállalatspecifikusak, másrészt a beszerzés egyedül nem tudja bevezetni, de egy proaktív beszerző meglátja a lehetőséget, hogy az élére álljon egy változásnak, és saját maga is elindíthatja a folyamatot, projektet a cégén belül!

Változások az indirekt költésszerkezetében.

London már a csatlakozásuk előtt is az Európa pénzügyi központjának számított. Most ez megváltozhat, hiszen sokan már Párizsban látják a pénzügyi központok új otthonát. Ebből következően változni fog a Budapestről induló légitársaságok desztinációinak összetétele, a külföldi hotelfoglalási szokások és az ehhez kapcsolódó költések.

A beszerzes.hu tippje: tárgyalja újra a szükséges beszállítói szerződéseit az alábbi területeken: utazási iroda, légitársaságok, hotelek, bankkártya szolgáltatók. Az alacsony árakkal szemben részesítse előnyben a rugalmasságot. A Brexit legnagyobb vesztesei ezen a téren a légitársaságok lesznek (British Airways, Ryanair, stb.). A részükről lehet számítani a „legkeményebb” ártárgyalásokra. Ha szeretne felkészülni a rázósabb beszállítói tárgyalásaira is, akkor csatlakozzon a beszerzes.hu beszerzési tárgyalástechnikai képzéséhez.

Az importtermékek drágulása várható.

Bár a hazai import cikkeknek csak 2 százaléka jön a britektől, Anglia kilépésével számos importterméknél várható áremelkedés: számítástechnikai eszközök, élelmiszerek, gyógyszerek, stb.

Mi a helyzet a vámmal? Nagy kérdés, hogy milyen gazdasági együttműködési megállapodás születik majd a EU és Nagy-Britannia között a kilépés után. Mivel Nagy-Britannia a német autógyártók egyik legnagyobb piaca a német autógyártók szövetsége, a VDA azt szorgalmazza, hogy az európai politikusoknak meg kell találniuk a vámmentesség fenntartásának módját.

A beszerzes.hu tippje: ha a felsorolt kategóriák érintik Önt, akkor már most keressen alternatív beszállítói forrásokat. Ha tudja, akkor rövidítse le az ellátási láncot, és keressen új beszállítókat. Menedzselje a beszerzési kategóriát globálisan. Ha szeretné megismerni ennek a gyakorlatát, akkor csatlakozzon a beszerzes.hu beszerzési kategória menedzsment képzéséhez.

Változás a Magyarországon jelen lévő brit beszállítók között.

Több nagy brit multicég is működik Magyarországon (Tesco, Shell, Vodafone, PricewaterhouseCoopers, Provident, stb.), amelyek nagyrészt nemcsak jelentős foglalkoztatók, hanem beszállítói is a hazai beszerzőknek. Bár nem várható, hogy ezek a brit cégek kivonulnának Magyarországról, de várhatóan másképpen fognak működni: más típusú, tartalmú szerződéseket kell kötniük, nagyobb adminisztrációra lesznek kényszerítve, kevesebbet tudnak majd hazánkban fejleszteni. A brit cégek versenyképességének csökkentésére várhatóan a versenytársaik is ráerősítenek majd. Ez nagyobb versenyhelyzetet fog majd teremteni.

A beszerzes.hu tippje: konzultáljon a cége jogászával, hogy milyen tartalmú, felépítésű szerződéseket kell majd kötniük ezekkel a beszállítókkal. A szerződéses viszony megváltoztatása egyúttal kitűnő lehetőséget kínál a többi szerződéses kondíció újratárgyalására is, vagy akár a beszállító váltásra is.

Brexit-helyzet most

A népszavazási eredmények közzététele után a EU vezetői közös nyilatkozatot tettek, amiben kijelentették: az Egyesült Királyság kormányától azt várják, hogy késedelem nélkül juttassa érvényre a brit nép döntését, bármennyire fájdalmas is lehet ez a folyamat. A késedelmes fellépés szükségtelen bizonytalanságot kelthet. A folyamatot meghatározó szabályok rendelkezésre állnak: az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikke rögzíti, hogy milyen eljárás követendő abban az esetben, ha egy tagállam úgy dönt, elhagyja az Európai Uniót.

A brit kormány azonban egyelőre nem aktiválja Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét – mondta hétfőn a brit miniszterelnök. Hozzátette: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek “azonnali” változások.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legutóbb nagyjából ezermilliárdos magyar veszteséggel számolt, pontosabban az NGM-nél a magyar GDP 0,3 százalékos visszaesését várják a Brexit-től.

Véleménye van, hozzátenne a fentiekhez?

Várjuk visszajelzését!
[contact-form-7 id=”2615″ title=”Kapcsolat űrlap 1″]