Átlag felettire nőtt a beszerzésimenedzser-index januárban

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított januári értéke 56,5 százalék, ami 3,7 százalékponttal magasabb a decemberinél, és meghaladja a hosszú távú januári átlagot – közölte szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A közlemény szerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem nem meglepő módon nőtt az előző hónaphoz képest az ünnepek elmúltával, és visszaállt a 2016. szeptember-novemberi szintre – írták.
A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt decemberhez képest, és a változások mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot – írták.
A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár tizenhetedik hónapja.
Az új rendelések indexe erősebben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, a mostaninál nem mértek magasabb januári értékeket a korábbi években.
A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan januárban is növekedésre utal, értéke magasabb lett decemberhez képest, még inkább 50,0 pont fölé került, ezzel a harmadik legmagasabb januári 1995 óta.
A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.
A vásárolt készletek első hónapja bővülnek, egyelőre enyhébb ütemben. Az idei januári indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti.
A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadók szerint.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke emelkedett decemberhez képest, és jócskán 50,0 pont fölött van. A szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenkilenc hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló a folyamat, az index értéke ez esetben is nőtt az előző hónaphoz képest – olvasható az MLBKT közleményében.

Hirdetés