Augusztusban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Augusztusban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,3 százalékkal, 176,6 pontra süllyedt az előző havi 178,9 pontról – adta hírül az MTI.

Az augusztust megelőző három hónapban még rendre emelkedtek az árak havi összevetésben. Ugyanakkor a tavaly augusztusi 166,6 ponthoz képest 10 ponttal volt magasabb az index, ami 6 százalékos áremelkedést takar.

A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.

Augusztusban a havi szintű csökkenés alapvetően a gabonafélék, a cukor és a húsfélék árának mérséklődéséből adódott, ennek hatása több mint ellensúlyozni tudta a növényi olajok és a tejtermékek drágulását.

Az élelmiszerárakra különösen erős hatást gyakorolt, hogy a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult. A világ teljes gabonatermelése eléri a 2611 millió tonnát, amely történelmi rekordérték lenne. A mezőgazdasági szezon végével, 2018-ban, a gabonatartalékok is sosem látott mennyiségre, 719 millió tonnára duzzadhatnak – jelezték a FAO szakértői.

A gabona árindex 5,4%-kal 153,4 pontra csökkent a júliusi 162,2 pontról, de így is 6,8%-kal haladja meg az egy évvel korábbi 143,6 pontot.

A húsfélék ára enyhén csökkent augusztusban, a húsárindex 1,2%-kal, 2,1 ponttal, 172,4 pontra esett, de tavaly augusztusban még 7,5 ponttal lejjebb, 164,9 ponton állt.

A cukorárindex 1,7%-kal, 203,9 pontra süllyedt, és 28,7%-kal marad alatta a tavaly augusztusi 285,6 pontnak. A csökkenés hátterében az áll, hogy a legnagyobb cukornádtermelőknél (Brazília, Thaiföld és India) kedvezőek a kilátások, miközben a nemzetközi kereslet gyengült.

A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj megélénkülő piacának következményeként a növényi olaj- és zsírfélék árindexe 2,5%-kal 164,4 pontra ugrott augusztusban, miután az előző két hónapban rendre csökkent az index.

Nagy a kereslet a vaj iránt Európában és Észak-Amerikában, így összességében a tejtermékek is drágultak. A tejtermékek árindexe havi szinten 1,4%-kal 219,7 pontra nőtt, éves összevetésben pedig 42%-kal, de így is 20%-kal marad el a 2014 februárjában mért csúcsértékhez képest.