A kiemelkedő augusztusi adatok után is további növekedés várható az építőiparban

Az építőipar szerződésállományának jelentős bővülése alátámasztja a szektor teljesítményének további növekedését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt jelentését kommentáló piaci elemzők szerint.

Augusztusban az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a júliusi 22,7 százalékos éves növekedés után. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, míg júliusban a termelés 2,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. Az év első nyolc hónapjában az építőipari termelés volumene 27,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Hirdetés

 

További részletek a KSH jelentéséből:

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítés termelése 35,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0 százalékkal emelkedett augusztusban, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal.

Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállodaépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya augusztus végén 89,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte, a várakozásokat jelentősen felülmúlva nőtt az építőipar termelési volumene augusztusban az előző év azonos időszakához képest, amivel nyolcéves csúcsára erősödött a szektor.

A szakértő az idei év egészére 28 százalékot elérő növekedést vár az építőipar teljesítményében, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfelé mutatóak a kockázatok, így idén a GDP növekedéséhez képes lesz érdemben hozzátenni az építőipar – közölte kommentárjában.

Hozzátette, a növekedéshez egészséges szerkezetben mind a magán-, mind a kormányzati szektor beruházásai hozzájárulnak.

Az elemző kitért arra, hogy a lakóingatlan-fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), illetve az újlakás-áfa 2019 végéig fennálló 5 százalékos szintje is hajtja. A lendület fenntartásához szükség lenne a kedvezmény időbeni meghosszabbítására, a költségvetési többletbevétel már rövid távon is meghaladja a kieső áfa mértékét – fejtette ki.

A kommentár szerint érdemi kockázatot a szakemberhiány jelenthet, de Horváth András úgy látja, hogy ez elsősorban a béremelési versenyben lemaradó mikrovállalkozásokat érinti.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője hangsúlyozta, tovább emelkedett az új szerződések volumene, ami jelzi, hogy a következő hónapokban folytatódhat az építőipar teljesítményének növekedése. A bővülés gátja lehet esetleg a munkaerőhiány, de ez az augusztusi adatokon nem látszik.

A szakértő elmondta: az építőipar augusztusi teljesítménye kiemelkedő volt, az adatok szerint az ágazat továbbra is dinamikusan nő. Kitért arra, hogy a jelek szerint az építőipar az iparhoz hasonló mintát követ, az iparban is volt visszaesés júliusban az előző hónaphoz képest, de ez augusztusban kompenzálódott.

Kiemelte, hogy a szektor teljesítményének bővülése átfogó, az építőiparon belül sok területet érint, ami kedvező jel a jövőre nézve. Valószínűleg a bővülés okai között van az uniós pénzek beáramlása is az ágazatba, ami tovább élénkítette a szektor teljesítményét.

Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozói ingatlanszektorban súlyos pénzzavarokat okozhat a következő hat-nyolc hónapban, hogy a munkaerő- és alapanyaghiány miatt emelkedőben van a csúszó beruházások száma. Egy éven belül ez akár leállíthatja az építőipar fellendülését.

A szakértő kommentárja szerint a csúszások súlyosan érintik az ingatlanfejlesztők értékesítési lehetőségeit is. Különösen a még meg sem kezdett lakásépítéseknél várható, hogy nagyon elnyúlik a folyamat, mert a potenciális vásárlók is elbizonytalanodnak.

Az elemző úgy látja, így az építőiparnak legfeljebb egy-másfél viszonylag erős éve lehet, utána megint visszaesés jöhet, amit azért sem lehet kivédeni, mert jóval kevesebb uniós forrás áll majd rendelkezésre.