Tovább emelkedtek az ipari termelői árak az euroövezetben is

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfőn közölte, hogy az euróövezetben éves összevetésben 2,9 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 2,8 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusi 2,5 százalékos növekedés után.

Magyarországi adatok

Szeptemberben az ipari termelői árak 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, míg augusztusban 2,4, júliusban 1,2 százalékos volt az éves növekedés.

Az előző hónap, augusztus termelői áraival összevetve 1,3 százalékos volt az emelkedés. Az ipar belföldi értékesítési árai egy hónap alatt 0,9, exportárai 1,5 százalékkal emelkedtek.

Havi összevetésben 0,6 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak, miközben szakértők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak az augusztusban mért 0,3 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban ugyancsak 0,6 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összevetésben pedig 3,3 százalékra nőtt az ütem szeptemberben. Augusztusban a havi szintű emelkedés 0,4 százalékot, az éves pedig 2,9 százalékot tett ki.

Szeptemberben a havi és az éves összevetésű áremelkedésben is az energiaárak alakulása játszotta a legnagyobb szerepet. Augusztushoz képest az euróövezetben 1,5 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal emelkedtek az energetikai szektor termelői árai. Éves összevetésben az eurózónában 4,6 százalékos, az unióban pedig 6,0 százalékos drágulást mértek.

Az ipari termelői árak éves összevetésben Belgiumban nőttek a legnagyobb mértékben, 7,0 százalékkal, majd Hollandia (6,4 százalék) és Bulgária (6,0 százalék) következik. Havi szinten Hollandiából jelezték a legnagyobb emelkedést, 2,9 százalékot, majd Dánia (+1,4 százalék) és Belgium (+1,3 százalék) jön a sorban. Csökkenést csak Cipruson mértek, 1,4 százalékosat.

Magyarországon az ipari termelői árak szeptemberben az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 4,6 százalékkal emelkedtek.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Szeptemberben a 19 országot tömörítő eurózónában éves összevetésben 1,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Októberben az előzetes adatok szerint 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak. A szeptemberitől elmaradó mértékű októberi infláció elsősorban az energiaárak lassuló ütemű növekedésére vezethető vissza.

 

Hirdetés