Tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése

A következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom növekedési üteme az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

A KSH szerdai közlése szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a naptárhatástól megtisztított növekedés 6,0 százalékos volt. Az iparcikk boltokban 12,5 százalékkal, az élelmiszert és az élelmiszer jellegű vegyes cikkeket árusító üzletekben 2,7 százalékkal nőtt az értékesítés volumene  a naptárhatástól megtisztított adatok szerint. A benzinkutak forgalma 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

(Ehhez kapcsolódó hír, hogy az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala is emelkedésről számolt be az uniós kiskereskedelmi forgalommal kapcsolatban.  A 19 tagú eurózónában havi összevetésben 0,7 százalékkal, éves szinten pedig 3,7 százalékkal, a teljes Unóban pedig havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 3,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben.)

A KSH további hazai adatai:

Az előző hónapban, augusztusban 4,7 százalékkal nőtt a forgalom a nyers és a naptárhatással szűrt adat szerint egyaránt.

Az év első kilenc hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 4,2 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához hasonlítva.

Az iparcikkek eladása 7,5, az élelmiszereké 2,4 százalékkal nőtt a tavalyi első három negyedévhez viszonyítva, az üzemanyagok értékesítése 2,8 százalékkal emelkedett a naptárhatással kiigazított adatok szerint.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a szeptemberi adat jól mutatja az idén áprilistól tapasztalható kedvező trendet a kiskereskedelmi szektorban. Az elemző a kiskereskedelmi forgalom további dinamikus bővülésére számít, amely az év egészében akár a 4,5 százalékot is meghaladhatja. Kitért arra, hogy bár az ipari adatközlés még sokat befolyásolhat az összképen, de a kiskereskedelem teljesítménye alapján a harmadik negyedévben erős GDP-növekedés várható, amely elérheti a bank által várt 3,7 százalékos emelkedést is.

Kiemelte, hogy a szeptemberi adat volt az idei év legmagasabb növekedési üteme. Az erős munkaerőpiac, a csökkenő munkanélküliség és a dinamikusan emelkedő bérek pedig hozzájárulnak a háztartások vásárlási hajlandóságának növeléséhez, amely nemcsak a kiskereskedelmi szektor adataiban, hanem a fogyasztási számokban is megjelenhet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének kommentárja szerint az idén várhatóan 10 százalék feletti reálbér növekedés, az év első hónapjaiban 11 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következő hónapokban tovább gyorsulhat a kiskereskedelmi forgalom bővülési üteme, így idén 4,5 százalékos növekedésre számít, amit jövőre hasonló mértékű növekedés követhet.

A kiskereskedelemnek további lökést adhat az új lakások következő negyedévekben várható átadási hulláma is. A háztartások ugyanakkor nem csupán a kiskereskedelemben növelik fogyasztásukat, így a vendéglátás, belföldi turizmus, szabadidő, szórakozás, valamint egyéb szolgáltatások területén is jelentős növekedésre lehet számítani. 2010 átlagához képest 23,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom – fejtette ki.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kiemelte: a nettó reálbér emelkedés és a fogyasztói bizalom erősödése miatt az év hátralévő részében is folytatódhat a forgalom bővülése, a lakossági fogyasztás élénkülése pedig fontos meghatározója lesz, mind a harmadik negyedéves, mind az egész éves GDP-bővülésnek.

Rédey Iván, a Mall.hu ügyvezető igazgatójának becslése szerint a január-szeptemberi időszakban a magyar webáruházak összesített forgalma 18-20 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A webáruházak részesedése a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomból a tavalyi 5,2 százalékot követően megközelítheti a 6 százalékot – tette hozzá.