Változatos adatok, de egyértelmű növekedés az európai és tengerentúli feldolgozó- és szolgáltatóiparban

A kutató intézetek és gazdasági tanácsadó cégek november elején ismét közreadták az előző hónap beszerzésimenedzser indexre (BMI) vonatkozó adataikat. A lentiekben – az elmúlt hónapokhoz hasonlóan – a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet MTI által közölt adataiból szemezgettünk.

Erős, de kétarcú adatok Európából

Felemásra sikeredet az euróövezet beszerzési-menedzser indexe – a feldolgozóipar tovább élénkült, de a szolgáltatói ipar teljesítménye kicsit lanyhult. Igaz ettől függetlenül még mindig nagyon stabilak a növekedési kilátások.

Az IHS Markit által számított euróövezeti feldolgozóipari BMI a végleges adatok szerint 58,5 pontra emelkedett a szeptemberi 58,1 pontról és az augusztusi 57,4 pontról, ami így hat és fél éve a legnagyobb lendülettel növekedett az októberi hónapban. A piackutató intézet által számított, a szolgáltató szektor teljesítményét tükröző euróövezeti BMI azonban 55 pontra csökkent az előző havi 55,8 pontról.

A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor teljesítményét átfogó euróövezeti BMI a végleges adat szerint októberben 56 pontra csökkent a szeptemberi 56,7 pontról. (A feldolgozóipar és a szolgáltató szektor együttesen egy ország gazdasági teljesítményének általában több mint kétharmadát adja.)

Jelenleg a feldolgozóipar a sztárszereplő, de a szolgáltatások terén is biztató a fejlődés” – összegezte az adatokat Phil Smith, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Mivel a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi, ezért továbbra is megnyugtatóak a kilátások.

A feldolgozóipari BMI értéke Németországban és Franciaországban is megmaradt az előző havi szinten, ami azonban továbbra is hat és fél éves rekor. Az euroövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországban pedig a várokozásokat is meghaladó ütemben növekedett ez a mutató, és 2011 februárja óta nem látott szintet ért el.

A szolgáltatóipar terén csak Franciaországban volt növekedés, a németnél 0,9, az olasz gazdaság esetén pedig 1,1 ponttal kisebb értéket mértek. Spanyolországban még ennél is nagyobb 2,1 pontos esést regisztráltak, melyben azért nagy szerepe volt a katalán válságnak is.

Egyértelmű növekedés a tengerentúlról

A vártnál kisebb mértékben, de nőtt és robusztus negyedik negyedévi gazdasági növekedésre utal az Egyesült Államok októberi kompozit BMI a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

A szolgáltatóipari BMI végleges értéke októberben a szeptemberivel megegyező 55,3 pont lett. (Az elemzők 55,9 pontot vártak októberre.) Az októberi feldolgozóipari BMI 54,6 pontos értéke azonban január óta a legmagasabb – mintegy 1,5 ponttal erősebb, mint a szeptemberi adat.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI októberben 55,2 pontra nőtt a szeptemberi 54,8 pontról. A kompozit index előzetes értéke a véglegesnél magasabb, 55,7 pont volt. Ez az érték január óta a gazdasági aktivitás második legnagyobb mértékű fellendülését tükrözi.

Az októberi BMI-adatok 3 százalékos éves gazdasági növekedéssel vannak összhangban – foglalta össze a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy tekintettel a negyedik negyedévben várható “robusztus” növekedésre a Fed decemberi kamatemelése szinte biztosra vehető. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az inflációs nyomás gyengülése némi bizonytalansági tényezőt visz be a képbe.

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.