Elemzők szerint 2019-ben az eddig vártnál alacsonyabban alakulhat a kőolaj ára

Rontotta a kőolaj jövő évi átlagárára vonatkozó előrejelzését a Morgan Stanley amerikai bankcsoport a tartalékok magas szintjére hivatkozva – közölte a Bloomberg hírügynökség.

A New York-i székhelyű pénzügyi szolgáltató elemzői immár arra számítanak, hogy az idei negyedik negyedévvel kezdődött 12 hónapban az északi-tengeri Brent könnyűolaj hordónként átlag 77,5 dollárba, a jövő év utolsó negyedévében pedig 80 dollárba fog kerülni. Az előző prognózisban jóval magasabb árral, 85 dollárral, illetve 87,5 dollárral számoltak.

A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta esetében 70 dollárról 68,5 dollárra csökkentették az októberrel elkezdődött egy év átlagárára vonatkozó előrejelzést, a jövő év utolsó negyedévének esetében pedig 80,5 dollárról 71 dollárra mérsékelték a várható átlagárat.

A Morgan Stanley elemzői inkább arra számítanak, hogy kiegyensúlyozott lesz a kőolaj világpiaca, nem lesz szűkös a kínálat, mivel a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai támogatni fogják a piacot.

Egye iparági hírek szerint a befektetők jelenleg ismét amiatt aggódnak, hogy a világgazdasági növekedés ütemének lassulása visszavetheti a kőolaj iránti keresletet.

MTI

Hirdetés