Kiegészítők beszerzése – apró dolgok, amelyek igenis sokat tesznek az irodai well-being megvalósulásáért

Korábban már írtunk az ergonomikus, kényelmes, modern, fizikai és lelki jólétet biztosító irodák kialakításának lehetőségeiről.

Tisztában vagyunk vele, hogy annak a vállalatnak, amely rá szeretne lépni arra az útra, amely célul tűzi ki dolgozói egészségének megőrzését és az irodai well-being megvalósítását is, esetenként komolyabb beruházásokban, nagyobb összegű beszerzésekben is gondolkodnia kell.

Azonban, ha csak kisebb büdzsé áll rendelkezésre ezen célok megvalósulására, akkor sem kell lemondani erről a lehetőségről!

Azon vállalkozásoknak, amelyek első lépésben kisebb beruházásokat engedhetnek meg maguknak, szintén vannak javaslataink, gazdaságos megoldásaink. Hiszen néhány praktikusan beszerzett irodai kiegészítővel igenis sokat lehet tenni munkatársak egészségének megőrzéséért!

- H I R D E T É S -

Tudta, hogy az 1989-ben elfogadott, a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről szóló európai keretirányelv (89/391/EGK) komoly elvárásokat támaszt minden munkáltató számára a munkahelyi biztonság és munkahelyi egészségvédelem megvalósítására?

Az Európai Biztonsági és Egészségvédelmi jogszabály előírja a biztonságra és egészségvédelemre vonatkozó minimum követelményeket, amitől a tagállamok szigorúbb intézkedésekkel – vagyis a munkavállalóra nézve pozitív irányban – eltérhetnek. A jogszabály elsődleges célja a megelőzés, vagyis azon mozgásszervi, és érrendszeri megbetegedések elkerülése, amelyek elsősorban a dolgozók számítógép előtt töltött, huzamos ideig tartó ülő munkájának eredményeképpen alakulnak ki.

A jogszabály 4 zónára helyez kiemelt hangsúlyt: a gerincre, a csuklóra, a nyakra, valamint az úgynevezett “aktív” munkavégzésre.

Lássuk, milyen megoldások léteznek ezen fókuszterületek megóvására, néhány praktikus irodai kiegészítő beszerzésével!

1. zóna: A háti- és gerincpanaszok megelőzéséhez a legjobb választás egy deréktámasz és egy lábtámasz. E két apróság biztosítja, hogy a hosszú ideig történő gép előtt üléskor se görnyedjen a hát, s a test a több órán át tartó irodai munka közben is egészséges pozíciót vehessen fel.

2. zóna: A csuklópanaszok elkerülésére minden esetben ergonomikus csuklótámaszt javasolunk. Ez biztosítja, hogy akár egérhasználat közben, akár gépeléskor is stabil, egészséges, komfortos pozíciót vegyen fel a kar.

3. zóna: A nyaki- és látáspanaszok megelőzésére a legkiválóbb megoldás egy monitoremelő, vagy egy külön erre a célra tervezett monitortartó állvány, amely biztosítja, hogy a monitor teteje a munkavállaló szemmagasságával egy vonalban legyen. Ez biztosítja  ugyanis azt, hogy munka közben ne folyamatosan lefelé, hanem egyenesen előre kelljen nézni.

4. zóna: A munkavégzés aktívvá tételéhez  a spinalis széken és az emelhető asztalon túl az egyedileg kialakítható munkaállomásokat, monitortartó állványokat, csúszásgátló szőnyegeket javasoljuk. Így a dolgozók az irodai munkát egyaránt tudják állva, vagy ülve végezni.

Fontos tehát, hogy amikor egy-egy beszerzésről döntünk, ne csak a költség oldalt lássuk, hanem magát az embert, és annak egészségét is a számok mögött! Hiszen, egy-egy praktikus kiegészítő akár a táppénzen töltött napok számát, vagy akár a fluktuációt is képes csökkenteni cégünknél.

Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a megfelelően kialakított, egészséges munkahelyi környezetben jobban érzik magukat a munkavállalók. Munkakedvük bizonyíthatóan magasabb, ami pozitív hatással van a teljesítményükre, és ezáltal az egész vállalat eredményességére.

Egy cég számára a legjobb munkavállaló a munkájában boldog és egészséges munkavállaló.

Ehhez beszerzőként Ön is hozzájárulhat egy-egy okos döntéssel.

Ergonomikus kiegészítőkkel kapcsolatos kérdések esetén forduljon bizalommal cégünk ügyvezetőjéhez, Nietschné Gadányi Máriához, hogy személyre és cégre szabott megoldásainkkal megkönnyítsük beszerzési döntését és segíthessük megóvni a dolgozók egészségét!

 

Nietschné Gadányi Mária

az egészséges irodák szakértője 30 éve

tel: (+36) 30/950-9520
e-mail: info@nietsch.hu

(Szponzorált tartalom)

Hirdetés