Szinte leállt az euróövezet magánszektorának növekedése

Szinte teljesen leállt az euróövezeti magánszektor növekedése szeptemberben, a feldolgozóipar az utóbbi közel hét év leggyengébb hónapját tudhatja maga mögött – ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek (BMI) előzetes adataiból, amelyeket hétfőn tettek közzé.

Az euróövezet feldolgozóipari BMI 83 havi mélypontra, 45,6 pontra esett az augusztusi 47,0 pontról (elemzők javulásra, 47,3 pontra számítottak), de a szolgáltatóipari BMI is 8 havi mélypontra, 52,0 pontra csúszott (elemzők enyhe romlásra, 53,3 pontra számítottak az augusztusi 53,5 pont után).

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett összetett BMI 75 havi mélypontra, 50,4 pontra süllyedt. (Elemzők az előző havival megegyező értékre, 51,9 pontra számítottak.)

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A friss adatok azt sugallják, hogy szükség van újabb intézkedésekre az euróövezet gyengén teljesítő gazdaságának megtámogatására. Főleg azért is, mert a megrendelések állományának alakulása azt mutatja, a közeljövőben nem várható különösebb javulás. A szolgáltatási ágazatban a megrendelésállomány alakulását tükröző almutató 52,3 pontról 50,9 pontra, a feldolgozóiparban pedig 45,9 pontról 43,1 pontra, több mint hétéves mélypontra csökkent.

A két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország magánszektora egyaránt jóval gyengébben teljesített a vártnál. Németország összetett BMI-je 49,1 pontra, 83 havi mélypontra zuhant, Franciaországé pedig 51,3 pontra, 4 havi mélypontra csúszott le.

Az euróövezeti gazdaság közel került a stagnáláshoz, miután a feldolgozóipar mélyülő recessziója kezd átgyűrűzni a szolgáltató szektorba. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben mindössze 0,1 százalékkal nő a hazai össztermék (GDP), ráadásul a negyedévet záró hónapban még inkább kifulladt a lendület – kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy nagyobb az esély arra, hogy a következő hónapokban beköszönt a recesszió. Összességében növekszik a nyomás az Európai Központi Bankra, hogy lazítsa tovább monetáris politikáját a gazdaság élénkítésének érdekében.

MTI

Hirdetés