Az ipari termelés javulása húzta a külkereskedelmet decemberben

Az ipar teljesítményével hozzák összefüggésbe az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy öt hónap deficit után decemberben ismét pozitívba fordult a külkereskedelmi egyenleg. Az exporttöbblet csökkenését a cserearány romlása, az importált energia és nyersanyagok drágulása magyarázza.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint tavaly decemberben az export euróban számított értéke 19,6, az importé 21,4 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az exporttöbblet 93 millió euróval romlott, és 187 millió euró volt. A tavalyi év egészében az export 13,7 százalékkal, az import 17,7 százalékkal haladta meg az előző évit, az exporttöbblet 3,227 milliárd euróval 2,391 milliárd euróra csökkent.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában az ipari termelés javulásának köszönhetően növekvő exportnak tulajdonítja, hogy öt hónap után tavaly decemberben újra szufficites lett a külkereskedelem, noha a chiphiány miatt a járműgyártás továbbra is akadozik.
A külkereskedelmi mérleg többletének csökkenését nagyrészt a cserearányok energia- és nyersanyagárak miatti markáns romlása okozza – mutatott rá.

A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számítanak a Takarékbank elemzői az idei év első felében is, azonban az ellátási problémák, a chiphiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már ismét javulhat a külkereskedelmi egyenleg, így idén 2,8-3 milliárd euró közelébe emelkedhet a tavalyi 2,39 milliárd euró után.

Regős Gábort, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetőjét meglepetésként érte, hogy pozitív lett a külkereskedelmi egyenleg decemberben. Mind az export, mind az import bővülése várakozáson felül alakult, amiben szerepet játszhatott az, hogy most sem a magyar, sem az európai gazdaságok többségét nem jellemezték olyan szigorú korlátozások, mint egy évvel korábban. Az export bővüléséhez hozzájárulhatott a vártnál kedvezőbb decemberi ipari termelési adat, azaz a járműgyártás vártnál kisebb visszaesése. Az import bővülésében ellenben a fogyasztás növekedése és a korlátozásmentes karácsony játszhatott szerepet, illetve növelte a behozatal értékét az enerigaárak emelkedése is. A Századvég Gazdaságkutató szakértője reményének adott hangot, hogy a decemberi szufficit tartós lesz, és a külkereskedelmi egyenleg a következő hónapokban folyamatosan többletet tud majd elérni.

MTI
Címlapfotó: Pixabay from Pexels