Novemberben némileg enyhült a borúlátó német fogyasztói hangulat

Némileg javult a decemberre vonatkozó fogyasztói hangulat Németországban a nürnbergi GfK piackutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint.

A GfK fogyasztói hangulatindexe mínusz 40,2 pontra javult az októberi mínusz 41,9 pontról. Elemzők ennél is jobb adatra, mínusz 39,6 pontra számítottak.

Rolf Bürkl, a GfK fogyasztói szakértője szerint “jelenleg valamelyest mérséklődött a fogyasztók tartós félelme a robbanásszerű energiaáraktól, ami némileg pozitívan hat a fogyasztói hangulatra”.

A piackutató szerint, míg az állam részéről a háztartások decemberi gázszámlájának egyszeri rendezése, valamint a gáz- és áramárak jövő évi felső határának megállapítása javított a hangulaton, a helyzet továbbra is feszült, és nem lesz jelentős, fenntartható javulás a hangulatban mindaddig, amíg fennállnak az energiaellátási bizonytalanságok.

A vásárlási hajlandóságot mérő alindex volt az egyetlen, amely novemberben csökkent, és mínusz 18,6 pontra süllyedt az októberi mínusz 17,5 pontról, mivel a fogyasztók még mindig spórolnak arra számítva, hogy a következő hónapokban jelentősen nőnek energiaszámláik – közölte a GfK.

A GfK havi rendszerességgel állítja össze a fogyasztói hangulatindexét Németországra vonatkozóan.

A GfK német fogyasztói hangulatindexe a fogyasztók gazdasági tevékenységbe vetett bizalmának szintjét méri. Az adatokat mintegy kétezer fogyasztó megkérdezésével készült felmérésből állítják össze.

MTI
Címlapfotó: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay 

- H I R D E T É S -