A Volánbusznál lezárult a Zöld Busz Projekt

Jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben, a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával – közölte a Volánbusz a programban résztvevőkkel közös közleményében kedden az MTI-vel.

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM-csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg, az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztéssel a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely helyi járműállományának jelentős része megújult, így csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás.

A közleményben kifejtették, a HUMDA kiemelten fontosnak tartja, hogy – a kormányzat céljaival összhangban – Magyarország 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul az általa koordinált Zöld Busz Program.

Részletezték, hogy az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel 6 ezres autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra. A fejlesztések érdekében a közlekedési társaság olyan partneri együttműködésekre törekszik, amelyek elősegítik a közép- és hosszútávú elképzelések megvalósítását.

Felidézték, hogy a Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be több sikeres pályázatot a Zöld Busz Program keretében. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást.

Ismertették, hogy a járművek a fővárosi agglomerációban, illetve Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében javítják a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A fejlesztések a Zöld Busz Program átlagosan 76 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósultak meg.

A fővárosi agglomerációban – Budakeszi, Budaörs és Törökbálint térségében – 2022 tavaszától 40 elektromos meghajtású, Mercedes-Benz eCitaro típusú autóbusz zöldíti a járműállományt, a beruházás értéke mintegy 7,6 milliárd forint. Az agglomerációs flotta szóló kivitelű járműveinek mintegy 90 százaléka alternatív meghajtású, átlagéletkoruk 1,7 év. Az agglomerációban közlekedő e-buszok az üzembe helyezés kezdete óta mintegy 2,5 millió kilométert tettek meg.

Jelentősen fiatalodott és korszerűsödött annak a hat megyeszékhelynek a helyi autóbusz flottája is, ahol szintén elektromos autóbuszok zöldítik az állományt – tájékoztatott a Volánbusz a közös közleményben.

MTI
Címlapfotó: Volánbusz

- H I R D E T É S -