Zöld áramot kínál magyar vállalatoknak a KER Toki Power

A Magyarországon eddig villamosenergia-nagykereskedelemmel foglalkozó bolgár KER Toki Power AD már származási garanciával rendelkező zöld áramot is kínál vállalatoknak.

A KER Toki Power idén januártól folytat villamosenergia-nagykereskedelmet Magyarországon, jelenleg öt, itt bejegyezett energiakereskedő cégnek szállít nagykereskedelmi szerződés keretein belül. Végfelhasználóknak most kezd származási garanciával rendelkező zöld áramot kínálni.

A cégcsoport az áramkereskedelem mellett energiaipari befektetésekkel is jelen van Magyarországon. A Nógrád vármegyei Galgagután 50 megawattos, a Pest vármegyei Szentmártonkátán pedig 23 megawattos naperőművet működtetnek, és további építéséről is folynak egyeztetések.

A két naperőműre, illetve a kereskedelmi infrastruktúra kiépítésére mintegy 20 milliárd forintot fordítottak. A következő években ennek többszörösét tervezik beruházni a megújulóenergia-termeléssel és energiatárolással kapcsolatos projektekbe Magyarországon.

Rendek Szabolcs, a KER Toki Power AD magyarországi leányvállalatának vezetője elmondta, hogy a magyar cégeknek kínált zöld áram a saját, hazai kapacitásokból, valamint a több mint 1100 független délkelet-európai megújulóenergia-termelőtől származik, akiktől a vállalat közvetlenül szerzi be a villamos energiát.

Kifejtette: a jelenlegi piaci árakon a származási garanciával rendelkező zöld áram csak néhány százalékkal drágább, a felmerült többletköltség a származási garanciákkal kapcsolatos. Mivel egyre nő a fenntarthatósági céljaikat elérni kívánó és emiatt tiszta energiát beszerző magyar vállalkozások száma, így nagy érdeklődésre számítanak.

A KER Toki Power AD Bulgária és Észak-Macedónia mellett jelen van Magyarországon, Romániában és Szerbiában, évente 2 terawattórát meghaladó volumenben ad el elektromos áramot, és összesen több mint 3 ezer ügyfelet lát el. A Renalfa Solarpro Group tagja. A bécsi székhelyű Renalfa tiszta energiával és e-mobilitással foglalkozó befektetési csoport, amely elsősorban a megújuló energiaforrások termelésére összpontosít Délkelet-Európában.

A KER Toki Power AD villamosenergia-kereskedelemből származó árbevétele 2022-ben 260 millió euró volt, az adózott eredmény 9,5 millió euró.

 

MTI
Címlapfotó: ElisaRiva from Pixabay

- H I R D E T É S -