Orvostechnikai eszközök fejlesztése hat vidéki régióban

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség európai uniós pályázaton közel 3,8 milliárd forint támogatást ítélt meg 20 egészségügyi intézmény koraszülött ellátáshoz szükséges eszközparkjának fejlesztésére.

A tizennégy, III. szintű Perinatális Intenzív Centrum (PIC III.) és a hat alacsonyabb progresszivitási szintet képviselő Intenzív Neonatológiai Osztály (PIC II.) támogatása 3 milliárd 791 millió 953 ezer 939 forint, amelynek 87,5 százalékát a III. fokozatú ellátási egységek fejlesztésére szánják. A pályázat eredményeként a koraszülött ellátásban rendelkezésre álló eszközpark átlagos életkora az európai uniós normáknak megfelelően a jelenlegi 10 évről 5 év alá csökkenhet.

A koraszülött és intenzív ellátásra szoruló újszülött csecsemők életesélyeinek növelése érdekében a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében lehetett pályázni a Perinatális Intenzív Centrumok és az Intenzív Neonatológiai Osztályok informatikai és orvostechnikai eszközeinek fejlesztésére, hat vidéki régióban.

A legmagasabb, III. progresszivitási szintű Perinatális Intenzív Centrumokat, valamint azok 50 km-es elérhetőségének hiányában az Intenzív Neonatológiai Osztályokat (PIC II.) működtető kórházak, vagy fenntartóik az orvostechnikai eszközpark és a kapcsolódó medikai informatikai rendszer megújítására, korszerűsítésére pályázhattak. Ennek megfelelően a kiírás elsődlegesen a korszerű lélegeztetőkészülékek, inkubátorok, multifunkciós betegőrző monitorok, perinatális diagnosztikai készülékek beszerzésére, informatikai rendszerbe illesztésére vonatkozott, de az ellátó egységek fejlesztéssel összefüggő felújítási munkálatainak elvégzését is támogatta.

A pályázatok eredményeként 2012. év második felére megújulhat az orvosegyetemek – Pécs, Szeged és Debrecen –, a nagyobb városok, központok – Győr, Gyula, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg – PIC III. centrumainak, valamint Eger, Fehérgyarmat, Kiskunhalas, Salgótarján, Sopron és Szekszárd PIC II egységeinek eszközparkja. Minden pályázó megfelelő színvonalú pályázati anyagot nyújtott be, így elutasító döntés nem született. A pályázat eredményéről az érintettek már értesültek, a támogatási szerződéseket az ősz elején kötik meg.

2011. szeptember 30-ig összesen további 1,1 milliárd forint keretösszeg erejéig a Közép-Magyarországi Régióban is pályázhatnak a III. szintű Perinatális Intenzív Centrumok az orvosi eszközpark megújításra és a kapcsolódó informatikai rendszer fejlesztésére.

- H I R D E T É S -