Az építőipar még válságban van

Összesen 387 építőipari céggel szemben indult felszámolás 2011 júliusában, ami az egy évvel korábbinál ugyan hattal kevesebb, a cégalapítási kedv azonban nem csökken, miután a csődbe vitt cégek rendre újraélednek, ezért az ágazatban továbbra sem lehet semmi jóra számítani – ismerteti az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményében.

2011.augusztus 16. (MTI)

A társaság emlékeztet rá: a júliusi felszámolási szám a csökkenés ellenére a negyedik legmagasabb a júniusi, tavaly szeptemberi és tavaly júliusi után.
Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint az ágazat még nem jutott túl a válság nehezén, a megrendelésállományról szóló adatok és az elmúlt néhány nap devizapiaci eseményei pedig tovább rontanak a kilátásokon.
A rendkívül magas júniusi felszámolási értéknek (490) még lehettek sajátos – a cégbíróságok működési rendjéből fakadó – okai. “Két egymást követő siralmas hónap után azonban úgy látszik, kizárólag az exportcélú beruházások, például a Daimler kecskeméti gyára, vagy az állami megrendelések tartják a lelket az ágazatban. Ám ez kevés ahhoz, hogy a felszínen tartsa a kis- és középvállalkozások tömegét” – véli az Opten igazgatója.
Idén a végelszámolások száma az év első hónapjaiban rendre meghaladta a 400-at, a tavaly havonta jellemző 200 körüli után, most júliusban pedig 290 cég végelszámolása kezdődött meg. “A hatóságok által indított kényszer-végelszámolási hullám reményeink szerint nem ér véget, hiszen sokkal több olyan cég van, amelyik nem adta le mérlegét, mint amennyivel szemben ténylegesen megindult az eljárás” – idézi Csorbai Hajnalkát a közlemény.
Júliusban 490 új céget alapítottak az ágazatban, vagyis fennmaradt a nagy és nehezen megmagyarázható cégalapítási kedv. “Az építőipar jelenlegi állapotában hosszú távon sem kecsegtet megtérüléssel, így csak a csalárd szándék szolgál magyarázatul arra, hogy miért ilyen magas a cégalapítási kedv” – mondja az Opten igazgatója.

Csorbai Hajnalka szerint a hatóságoknak sokkal következetesebben kellene alkalmazniuk a cégvezetéstől való eltiltás szabályait, mert olyanok alapítanak sorban új cégeket, akik korábban adósságokat hátrahagyva döntötték be vállalkozásaikat.