A kólagyártó kiválogatja az SaaS-t az SAP-ből

A palackozó vállalat SAP ERP szoftvert használ ugyan a gyártáshoz, de az SaaS megoldásokat nyújtó Coupa-t választotta indirekt költései menedzselésére.

Computerworld – Az olajárak emelkedhetnek, az állami elvonások fenyegetővé válhatnak, és további meteorok is becsapódhatnak. Rossz dolgok mindig történnek, ám ez nem vonatkozik az SaaS szolgáltatókra.

A legutóbbi Gartner jelentés kimutatta, hogy az SaaS piac legszegényebb szegmensében is évi 11% a növekedési ráta.

Az IT igazgatók döntéseinek okai leginkább az olyan nagyvállalatok döntéshozatalaiban keresendők, mint például a Coca-Cola Bottling Co. Consolidated, a legnagyobb független palackozóvállalat az USA-ban.

Ez a Charlotte-i székhelyű palackozó vállalat, amely 11 államot lát el a termékeivel, SAP ERP rendszert használ a termeléshez szükséges összes eszköz menedzseléséhez, de a Coke palackozónak problémája van a nem-gyártáshoz kapcsolódó beszerzésekkel.

A cég elvesztette az ellenőrzést az úgynevezett indirekt költések felett, ami tartalmazza az irodai működéshez szükséges eszközöket, a marketinget és egyéb dolgokat. Ugyan sokféle metódus létezett a számlák kifizetésére, de nem voltak átláthatóak a költések.

A kiadások átfogó és teljes áttekinthetősége nélkül a vállalat nem tudta a kiadások optimalizálásában rejlő potenciált kihasználni annak érdekében, hogy jobb árakat érjenek el a beszállítóknál – mondta el Patrick Hopkins beszerzési igazgató.

A nyilvánvaló megoldás az lenne, hogy az SAP képességeit abba az irányba terjesszék ki, hogy az felfedje az indirekt költéseket is. De Hopkins elmondta, hogy tavaly júniusban, amikor a vállalatnak döntést kellett hoznia, az SAP képtelen volt teljesíteni az általános mobilitásra vonatkozó elvárásokat.

Egy folyamatos tárgyalási időszak után, amelybe az IT is bevonásra került, a palackozó cég felkérte a feladatra a Coupa Software-t, azt a vállalatot, amelyik a felhő felhasználásával működteti beszerzési szoftverét. A Coupa mobileszköz-támogatási rendszere – amely alkalmas a tabletektől kezdve a Blackberry-kig minden eszköz támogatására – volt a döntő érv a Coupa kiválasztása mellett tavaly júniusban.

Hopkins azt is hozzátette, hogy a szoftver a Coca-Cola cégnél már decemberben élesben működött.

Nick Brown, az SAP mobil megoldások menedzsmentjéért és stratégiájáért felelős alelnöke elmondta, hogy a palackozó vállalat egy nem szokványos megoldást keresett, ráadásul gyorsan telepíthetőt. Felismerte, hogy abban az időszakban az SAP „nem rendelkezett azzal a megoldással, ami 100%-ban kiszolgálta volna az igényeket. A tökéletes technológia sem mindig nyerő”.

Az SAP azóta mobil alkalmazásokra és a felhő technológiára épülő képességei kiterjesztésén fáradozik, részben akvizíciókkal, illetve belső fejlesztések révén.

Múlt tavasszal megszerezték a Syclo céget, ami mobil alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, és októberben, egy 4,3 milliárd dolláros üzlet során felvásárolták az Ariba-t, egy felhő alapon működő kereskedelmi hálózatot az ehhez tartozó költésmenedzsment és beszállítói menedzsment eszközzel együtt.

A Coupa rendszer adaptálása nem zajlott le tanulságok nélkül a Coca-Cola Bottling számára. Például – Hopkins reményei szerint a Coupa munkatársai eltöltenek majd néhány hetet a beszerzési folyamataik tanulmányozásával.

Hopkins azt is hozzátette, hogy néhány alkalmazás kialakítása csak későn került felszínre a projekt során. Ezért néhány kerülő megoldást is ki kellett fejleszteni, amíg a Coupa elkészíti a szükséges update-eket.

 „Részt vettem jónéhány számítástechnikához kapcsolódó bevezetési projektben, installációkban a ’70-es évek végétől, mégis ez a legsimább „beélesítés”, amit valaha is tapasztaltam.” állítja Hopkins.

Véleménye szerint egy SaaS szolgáltatóval történő szerződés keretében mindig hasznos tapasztalatokkal gazdagítják a palackozó vállalatot.

Gartner meglátása szerint az SaaS piac egy folyamatosan növekvő iparág, ennek számos oka van, például az, hogy a felhasználók egyre inkább felismerik, hogy a felhő alapú szoftverek sokkal alacsonyabb költséget jelentenek a hagyományos installációigényes megoldásokkal szemben. Mindemellett sokkal egyszerűbben és gyorsabban telepíthetőek is.

Chad Eschinger, a Gartner elemzője szerint az SaaS területén a saját üzemeltetésű, helyi alkalmazások terén egyfajta kannibalizmus tapasztalható, de ez egyúttal a funkcionalitás megjelenését is magával hozza, mégpedig olyan területeken, ahol az korábban nem volt jellemző.

Forrás: Computerworld, By Patrick Thibodeau, Coke bottler picks SaaS over SAP, 2013.02.21.