Jelentős megtakarítást hoz a közös gázbeszerzés és versenyeztetés

Jelentős megtakarítás érhető el a csoportos földgázbeszerzés révén – számolt be róla a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) és a Sourcing Hungary Kft. is.

Az MLSZKSZ júniusban zárult 2014-2015. gázévi közös energiabeszerzési tendere keretében az elmúlt hat év legnagyobb gázmennyiségét – több mint 3 millió köbmétert – pályáztattak meg, ami több mint 54 millió forint csoportszintű megtakarítást hoz a beszerzési csoportban részt vevő tagvállalatoknak az adott évben – ismerteti közleményében a szervezet. 

A szövetség az előző évi tenderhez képest az idén több mint 300 százalékkal rekordszintre, 3,2 millió köbméterre növelte a pályáztatott energia mennyiségét. Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke szerint az idei évi közös beszerzés általános tapasztalata, hogy az egyes cégek 1 köbméterre vetítve önállóan 15-17 forinttal, azaz 18-20 százalékkal drágább árszintet értek volna el, mint az MLSZKSZ csoport tagjai együttesen. 

A szövetség a mostani gázbeszerzési pályázat eredményeivel együtt 350 millió forintot meghaladó költségmegtakarítást ért el tagvállalatai számára az elmúlt hat évben meghirdetett energiabeszerzési tendereken. A MLSZKSZ kezdetben öt tagvállalat, 2014-ben pedig már húsz cég gázigényét pályáztatta meg. 

A Sourcing Hungary Kft. közbeszerzési üzletága a cég közleménye szerint öt csoportos földgáz energia közbeszerzési eljárás árlejtését bonyolította le május második felében. A cég arról számolt be, hogy az öt csoportos (három önkormányzati, egy felsőoktatási intézmény, egy idősek otthona beszerzését szolgáló) közbeszerzésben összesen 44 millió köbméter földgáz energia beszerzését versenyeztették, ezzel 811 millió forintos megtakarítást sikerült elérni.

(MTI – mti.hu, 2014.06.17.)