Mitől lesz elégedett a Vevő? – A 21.sz. divatszava a proaktivitás

Ha már minden termék 120%-os minőségben, „adj uram azonnal” rendelkezésre áll, még mindig van egy olyan pont, amin a vevő elcsemegézhet, és ami alapján megítéli a beszállítót.

4. rész

Ez a szó a 21. század kulcsszava, és úgy hívják, hogy proaktivitás.  Akik hallották, már a Megrendelő szájából azt, hogy te vagy a szakértője a területnek, igazán elvártam volna tőled, hogy…, az tudja, mire gondolok.

Tetszik, vagy nem, ez egy valós igény minden megrendelő számára.

 

Milyen témákban várhat proaktivitást a vevő a beszállítótól?

 

1. Hibamegelőzés

A megrendelő gyakran elvárja egy szolgáltatótól, hogy ha hibára utaló jeleket lát, akkor szóljon, és tegyen javaslatot a hiba megelőzésére. Vannak szolgáltatók, akik ez feladatuknak tekintik, de ők vannak kevesebben.

2. Fejlesztési javaslat

Vannak olyan beszállítók, akiknek egy vesztes tender után jut eszébe, hogy a kiírásban olyan elemek voltak, amiket lehetett volna jobban is csinálni. Könyörgöm, miért nem szóltál? – merül fel a kérdés, hiszen te vagy a terület szakértője.

3. Adott cél eléréséhez másik termék

A beszerzők a beszerzési folyamatok felépítésében, beszerzési eszközök hatékony használatában jártasak. Az adott beszerzési kategóriát illetően van általános tudásuk és az évek során sok mindent megtanulnak az adott témáról, de ha megfelelő formában van becsomagolva az üzenet, akkor szívesen veszik az adott kategóriához tartozó szakmai/műszaki észrevételeket a beszállítóktól.

Ma már a legtöbb termék vagy szolgáltatás tekintetében bőven van lehetőség arra, hogy a beszerzők válogassanak az ajánlatot adók közül. Az a beszállító, aki ezen a körön túljutott és megrendelést kapott, akkor tudja megőrizni hosszú távon a megrendelőnél a beszállítói státuszát, ha tudatosan odafigyel arra, hogy olyan plusz és sokszor, nem pénzbe kerülő, csupán odafigyelést és segítő szándékot igénylő többletszolgáltatást nyújtson, ami növeli a területen a szakértői státuszát, és biztosítja a megrendelőt arról, hogy jó beszállítót választott.

 

Németh Eszter

Beszerzésfejlesztési tanácsadó

 

HirdetésBeszerzői Bár 4.0 Budapest, 2022.10.13.