Rendkívüli hírek!

Minden magyarországi beszerző munkáját drasztikusan érintő intézkedéseket hozott az Európai Beszerzési és Logisztikai Szövetség. Cikkünkben igyekszünk összefoglalni a mai naptól Európa szerte érvényesítendő változások legfontosabb elemeit.

A vezető európai szakmai grémium tehát az alábbi intézkedéseket javasolja minden tagállamnak (Nagy Britannia a jelenlegi politikai helyzetben saját hatáskörben dönthet).

Mint ismeretes, az utóbbi évtizedekben kiemelt fontosságú témává vált a fenntarthatóság kérdése, melynek köszönhetően a környezetvédelem egyre növekvő súlyt kap a beszerzők tevékenységében is. Ezt megerősítendő mostantól minden beszerző céljai között kiemelt helyen kell szerepeljen a környezetvédelem. Mivel ennek egyik legfőbb indikátora a jégsapka olvadása, ill. annak vastagsága, ezért javasolt 20%-os súllyal betenni a célok közé. Minden további egy centiméternyi olvadás 5%-kal csökkenti ezentúl a beszerzők teljesítményét.

Állandó kritika és megannyi visszajelzés visszatérő eleme, hogy a beszerzők megrögzött módon folyamatosan a legjobb árat kívánják elérni a beszállítóknál. Ez nagyon gyakran fajul odáig, hogy már árcsökkentésre kényszerül a gyanútlan beszállító. Ennek veszélye, hogy a beszállító nem tud folyamatosan fejlődni/prosperáni, ami időnként már az ellátás biztonságát is veszélyezteti. Épp ezen okokból kifolyólag a beszerzőket ezentúl nem az árcsökkentés, hanem az áremelés alapján fogják értékelni. Április elsejétől minden beszerzésen dolgozó szakember elsődleges célja a beszállítótól kapott árajánlat föltornázása (fölfelé tárgyalása), azaz minél magasabb árszinten történő lezárása lesz.

Ezzel párhuzamosan a bizottság ajánlásokat küldött minden ország vezető beszerzési képzési szervezetének (Magyarországon például a Südy Consultingnak) arra vonatkozóan, hogy a szakmai tréningeken ezentúl kiemelt figyelmet fordítsanak az áremelés elérésére vonatkozó technikák és stratégiák oktatására. (Ehhez kapcsolódó intézkedés, hogy az árlejtéses aukciót mostantól áremelkedéses aukciónak kell hívni.)

Újabb hatalmas változást jelent, hogy a beszerzés ezentúl kizárólagos céljának kell, hogy tekintse a szakterületek megelégedettségét, boldogságát. Az éves értékelő megbeszélések a továbbiakban nem a beszerzési vezetővel történnek majd, hanem a szakterületi kollégákkal, akik saját hatáskörben, egyéni szimpátia alapján dönthetnek a beszerzők értékeléséről, fizetéséről, sőt akár az elbocsátásáról.

Ezen megváltozott beszerzői szerepkört bizottság szeretné a nevében is megjeleníteni. Így az angolul “Procurement” néven hívott beszerzőtől ezentúl “Contracurement”-nek hívják. A Nemzeti Beszerzési Szakszavak Honosításaért Felelős Intézet a Contracruement kifejezést kiszerzésnek fordította!

Téged tehát, kedves beszerző kolléga – aki ezt az április elsejei bolondok napján megjelenő cikket olvasod – ezentúl kiszerzőnek hívnak!

Hirdetés