A DPDgroup 2025-re kizárólag alternatív járművekkel szállít 225 városban

“A DPDgroup 2012-ben indította útjára első, akkor merésznek számító szén-dioxid-kompenzációs programját. De be kellett látnunk, hogy a kompenzáció nem elégséges – szükség van tevékenységünk szén-dioxid kibocsájtásának csökkentésére. Elérkezett az idő, hogy belevágjunk egy újabb ambiciózus programba.” – nyilatkozta Boris Winkelmann, a GeoPost és a DPDgroup elnök vezérigazgatója.

Növekvő környezettudatosság

A felelős környezetpolitika az egyik legerősebb elvárás a cégekkel szemben. A DPDgroup online vásárlásról szóló 2019-es felmérése szerint a rendszeres online vásárlók 70%-a gondolja úgy, hogy napjaink vállalatainak felelősséget kell vállalnia tevékenységük környezetre gyakorolt hatásaiért.

Ez a “zöld gondolat” a COVID-19 koronavírus-járvány kitörését követően tovább erősödött, hiszen a korlátozásoknak köszönhetően a korábbiakhoz képest még egyértelműbben mutatkozott meg az ember környezetre gyakorolt negatív hatása – különösen a városokban.

A válság tanulságai megerősítették a DPDgroup azon elhatározását, hogy szolgáltatásai fejlesztésének részeként mind több alternatív meghajtású szállítójárművet helyezzen üzembe, és tegyen meg mindent a cég szén-dioxid lábnyomának további csökkentése érdekében.

Felismerve Földünk és lakói iránti felelősségünket, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy Európa legfenntarthatóbb szállító cégévé váljunk. A DPDgroup tevékenységének negatív környezeti hatásai valóban hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, de ahogy a problémának, úgy a megoldásnak is részesévé akarunk válni – emelte ki Boris Winkelmann.

Meggyőződésünk, hogy Közép-Kelet-Európában is egyre nagyobb az igény a zöld logisztikai megoldások iránt, így ezek szolgáltatásainkba való beépítése megkerülhetetlen. Arra törekszünk, hogy a DPD Hungária a hazai kiscsomag logisztikai piac szereplői között elsőként felelhessen meg ezeknek az elvárásoknak – tette hozzá Czifrik Szabolcs, a DPD Hungária vezérigazgatója.

 

A zöld kiszállításért

A DPDgroup a DrivingChangeTM című társadalmi felelősségvállalási programján keresztül 2012 óta elkötelezett híve a felelős kiszállítás gondolatának, amely az elmúlt években a cég identitásának fontos részévé vált, és hatással van tevékenységére.

A környezeti szempontokat és az érintettek érdekeit is figyelembe véve a DPDgroup a következő programok megvalósításáról döntött:

 

  • Okos városi kiszállítás

DPDgroup alternatív meghajtású szállító járművek üzembe állításával, illetve további kibocsátáscsökkentő kezdeményezések és innovatív kiszállítási megoldások kidolgozásával igyekszik biztosítani a kiszállítás karbon-lábnyomának csökkentését.

A csomagkiszállítás és -felvétel utolsó, legszennyezőbb kilométerei okozta negatív hatások (forgalomnövekedés, légszennyezés stb.) csökkentése érdekében több mint 100 városi depót hoztak létre.

Példaként a Chronopost (a DPDgroup tagjaként) Párizsban 11 telephellyel és 165 elektromos járművel 2019 közepe óta 100%-ban kibocsátásmentesen biztosítja a csomagok kiszállítását és begyűjtését.

A DPDgroup célja, hogy 2025-re 225 európai városban már kizárólag alternatív meghajtású járművekkel szállítson csomagokat. Ez a vállalás pedig lehetővé teszi, hogy aktív részese legyen a jövő városközpontjainak tervezésében és kialakításában.

 

  • Levegőminőség-figyelő program

Az Európai Unió 115 legnagyobb városában mintegy 40 millió ember él olyan környezetben, ahol a légszennyezettség mértéke meghaladja a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet által megállapított határértéket.

A DPDgroup számára éppen ezért kiemelten fontos, hogy csökkentse tevékenysége levegő minőségére gyakorolt negatív hatását, és hozzájáruljon az emberek jólétének és kényelmének javításához.

A DPDgrup 2019 végén útjára indított programjának részeként a levegő szennyezettségét mérő, és az adatok valós idejű megjelenítését lehetővé tevő szenzorokat telepítettek a kiszállítást végző járművekre, a városi depókba, valamint a Pickup csomagpontokhoz.

A program jelenleg 5 európai városban, Lisszabonban, Párizsban, Madridban, Londonban és Rotterdamban működik, miközben a DPDgroup 2021-re további 15 város bevonását tervezi.

A programnak már vannak eredményei, melyekről Miguel Gaspar, Lisszabon alpolgármestere így nyilatkozott: “A levegő minőségével kapcsolatos információk igen hasznosak városunk számára – lehetőséget biztosítanak a problémás területek azonosítására, és hozzásegítenek annak megértéséhez, hogy hol és mikor a legtisztább a levegő. A DPDgrouppal való együttműködésnek köszönhetően olyan információkhoz jutunk, amelyek segítenek a városi levegő minőség és ezen keresztül a közegészségügyi állapotok javítását célzó erőfeszítéseinket.”

 

  • Elkötelezetten a karbonsemlegesség mellett

A DPDgroup a szektorban egyedülálló karbonsemlegességi kötelezettségvállalásának köszönhetően 2012 óta folyamatosan csökkenti az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását. Ennek három meghatározó lépése:

– a karbonlábnyom folyamatos mérése;

– a kiszállított csomagra vetített szén-dioxid kibocsátás csökkentése (2013 és 2019 között 14%-kal sikerült mérsékelni a kibocsátást);

– a fennmaradó kibocsátás ellensúlyozása olyan beruházásokkal, amelyek tiszta energia termelését célozzák.

2025-re a DPDgroup a kiszállított csomagra vetített szén-dioxid kibocsátását további 30%-kal akarja csökkenteni – ennek részeként pedig Magyarországon mintegy 130 db alacsony és zéró kibocsátású szállítóeszközt (cargobike, elektromos járművek stb.) állítanak üzembe.