A héten megjelentek beszerzési menedzserek információiból készült szeptemberi konjunktúramutatók. A Beszerzési Menedzserindex 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előző havinál magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének gyorsulására utal. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

Amerikai feldolgozóipar az ISM szerint: 55,1

A vártnál is jobban nőtt, így ismét az ipari teljesítmény javulását jelzi az amerikai Institute for Supply Management (ISM) szeptember hónapra vonatkozó feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe.

A hétfőn ismertetett adat szerint szeptemberben 51,5 pontra nőtt az index az augusztusi 49,4 pontról. Az elemzők szerényebb javulást, 50,3 pontot vártak.

A idén eddig csak kétszer, februárban és augusztusban volt a mutató 50 pont alatt.
A foglalkoztatási alindex 49,7 pontra emelkedett az augusztusi 48,3 pontról. Az új megrendelések alindex 55,1 pontra nőtt 49,1-ről. A termelési index szintén jelentősen javult, 52,8 pont lett az augusztusi 49,6 pont után.

Amerikai feldolgozóipar a Markit szerint: 51,5

A Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének csökkenése alapján lassult szeptemberben az amerikai feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme.

Szeptemberben a végleges adatok alapján 51,5 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az Egyesült Államokban az augusztusi 52,0 pontról. Az index szeptemberi előzetes értéke 51,4 pont volt.

Az elnökválasztást megelőző fokozódó bizonytalanság közepette a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme szinte araszolásra lassult szeptemberben – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.
Rámutatott: a feltárt adatok alapján a vállalatok a termelés növelése helyett inkább a költségcsökkentésre összpontosítják figyelmüket. Az új megrendelések növekedési üteme ugyanis az idén a legalacsonyabb szintre csökkent.

Ami növekedés van, azt az alacsony kamatoknak, az alacsony inflációnak és a jó munkaerő-piaci keresletnek köszönhetően elsősorban a lakossági fogyasztás gerjeszti. A vállalati keresletet viszont a bizonytalan gazdasági kilátások, a készletcsökkentés és a dollár ereje által keltett ellenszél gyengíti, csakúgy, mint az exportkereslet szintén a dollár erősödésének köszönhető csökkenése – mutatott rá Chris Williamson.

Brit feldolgozóipar: 55,4

Tovább javult a múlt hónapban a brit gazdaság feldolgozóiparának aktivitása a hétfőn ismertetett új mérőszámok tanúsága szerint. A fő felhajtóerő a gyenge font nyújtotta külső versenyképességi előnyből eredt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar BMI-mutatója szeptemberben 55,4-re emelkedett az augusztusban mért 53,3-ről.

Júliusban, a brit EU-tagságról rendezett népszavazás utáni sokk hatására a jelzőszám 48,3-re zuhant.

A feldolgozóipari és a szolgáltatási szektor júliusi aktivitását együttesen mérő összágazati beszerzésimenedzser-index is mélyen 50 alá, 47,7-re zuhant a júniusi 52,4-ről. Ez 87 havi mélypont volt: a brit feldolgozóipari és szolgáltatási szektor kompozit BMI-indexe 2009 áprilisa, a globális pénzügyi válság legintenzívebb szakasza óta nem volt olyan alacsony, mint az EU-referendum utáni hónapban.

A szeptemberi feldolgozóipari BMI-index hétfői ismertetetéséhez fűzött kommentárjában Rob Dobson, az IHS Markit vezető közgazdásza ugyanakkor kiemelte, hogy a brit gyáripar aktivitási mérőszáma 2014 közepe óta nem járt ehhez hasonló magas szinten.

Dobson szerint a növekedés elsődleges hajtóereje továbbra is a gyenge font, amely az ázsiai, az európai, az amerikai és a felzárkózó térségi piacokra irányuló brit exportot egyaránt segítette az elmúlt időszakban az új megrendelések részindexéből következtethetően.

David Noble, a CIPS-csoport vezérigazgatója is a gyenge font külső versenyképesség-erősítő hatását emelte ki az új BMI-adatokhoz fűzött elemzésében. Noble szerint a brit feldolgozószektor exportmegrendeléseinek állománya 32 hónapja nem növekedett olyan meredeken, mint a múlt hónapban.

A font hétfőn több évi mélypontra süllyedt, miután a piacok úgy értelmezték Theresa May brit miniszterelnök legutóbbi kijelentéseit, hogy a brit kormány az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokon a bevándorlás korlátozásának nagyobb jelentőséget tulajdonít majd, mint a hozzáférésnek az EU egységes belső piacához.

A hétfői londoni kereskedésben a font három éve nem mért mélypontra, 1,1440 euró alá gyengült, bár később valamelyest visszaerősödött. Legutóbbi csúcspontján, tavaly júliusban a font még 1,44 euró közelében járt.

Brit szolgáltatási szektor: 52,6

Folytatódott a múlt hónapban a brit gazdaság összteljesítményében alapvető fontosságú szolgáltatási szektor kilábalása az EU-tagságról tartott népszavazás utáni sokkos állapotból a szerdán ismertetett ágazati beszerzésimenedzser-index (BMI) tanúsága szerint.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit szolgáltatási ágazat BMI-mutatója szeptemberben 52,6 volt az augusztusi 52,9 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik.
Júliusban, a népszavazás utáni sokk hatására, ez a jelzőszám 4,9 ponttal – példátlan mértékben – 47,4-re, 89 havi mélypontra zuhant.

Euróövezet feldolgozóipara: 52,6

Gyorsult a növekedés az euróövezet feldolgozóiparában szeptemberben – derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn közölt végleges adataiból.

Az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) háromhavi csúcsra, 52,6 pontra emelkedett az augusztusi 51,7 pontról. A végleges adat megegyezik az előzetes értékkel, illetve összhangban áll az elemzői várakozásokkal.

Az euróövezeti feldolgozóipari BMI márciusban már a 39. hónapja volt az 50 pontos határ felett.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül a legnagyobb mértékű növekedést Németországban mérték, ahol 0,7 ponttal 54,3 pontra nőtt az index. Gyorsult a növekedés Ausztriában (53,5 pontra) és Spanyolországban (52,3 pontra), Olaszországban 51,0 pontos értékkel ismét a nőni kezdett a feldolgozóipar, míg Franciaország 49,7 ponttal (+1,4 pont augusztushoz képest) tovább közeledett a stabilizálódáshoz. Hollandiában (53,4 pont) és Írországban (51,3 pont) enyhén lassult a növekedés, Görögországban (49,2 pont) pedig elhanyagolható mértékben esett vissza a feldolgozóipar teljesítménye.

Szeptemberben az új megrendelések felfutásának volt köszönhető a termelés növekedése az euróövezetben: a külföldi és a belföldi rendelésállomány egyaránt gyarapodott. A foglalkoztatás tovább növekedett, immár a 25. egymást követő hónapban. Az árakat illetően az infláció szempontjából kedvező jel, hogy a beszerzési árak már a harmadik egymást követő hónapban, egyúttal 2015 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedtek. Mindazonáltal a kibocsátási árak nem változtak, mivel a németországi és az írországi drágulás hatását ellensúlyozta a többi országban tapasztalt árcsökkenés.

A szeptemberi felmérésnek az a fő üzenete, hogy az euróövezeti feldolgozóipar továbbra is egy biztatóan szolid ütemben bővül, a beszerzésimenedzser-index azt mutatja, hogy a harmadik negyedévben éves összehasonlításban 2 százalékkal bővült a termelés, és szeptemberben erősödött a növekedés üteme – kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a termelés növekedése az euróövezeti és az azon kívüli piacok keresletének erősödéséből adódik. Jó hír az is, hogy az új álláshelyek száma az utóbbi négy évet tekintve az egyik legnagyobb ütemben emelkedett a feldolgozóiparban.

Magyarországi feldolgozóipar: 57,0

A magyar beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 57,0 százalék lett, 5,3 százalékponttal magasabb az augusztusi 51,7 százalékos értéknél, ez az elmúlt egy év legmagasabb indexe, amely kilencedik hónapja jelez bővülést – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülés üteme az idei év legerősebbike annak köszönhetően, hogy befejeződtek a sok helyen jelentkező nyári leállások.

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt augusztushoz képest.