A beszerzési vezető lehet a kontroll a startupok életében

Volt szerencsém (vagy szerencsétlenségem…) eltölteni egy szemmel jól látható időt egy startup cég életében beszerzési vezetőként, és megtapasztaltam annak minden jó és rossz oldalát…

Silye Zoltán
Szerző: Silye Zoltán

Egy nagyon kellemes korai őszi napon sétáltam be a fancy irodaház kapuján azzal a reménnyel, hogy egy világmegváltó szabadalommal rendelkező startup cég beszerzéseit fogom rendbe rakni. A cég a covid előtt rettentő sikeres volt, és az újabb egetrengető sikerek előtt szerették volna szabályozni a beszerzéseket, mert korábban a csúcson ellátási nehézségeik voltak, nem is bírtak minden megrendelést kiszolgálni, és persze nem biztos, hogy a legjobb áron vették az anyagokat.

A tanulság: a beszerzés egy rettentő hasznos kontrolling funkció bármilyen startup életében

A cég az alapítás után felépítette a gyártási funkciót, induláskor a baráti és ismeretségi, beszállítói körökből összeszedték az olyan embereket, akik hajlandóak voltak beszállni egy garázscég életébe és funkcionálisan képesek voltak ellátni a feladatukat, hiszen le tudták gyártani időre, megfelelő minőségben a termékeket. Természetesen a beszállítói kör is az ismeretségi körből kerül ki ilyen esetben, – hozzáteszem egy induló cég esetében én is az ismerőseimmel kezdenék el együtt dolgozni – akik úgy szintén remekül ki tudták szolgálni a céget az induláskor szükséges szinten.

De elkezdett növekedni a cég, miközben cipelik tovább magukkal a milliárdos bevétel mellett is ezeket a cégeket. Befektetői nyomásra elkezdik a garázs-állományt összeereszteni a corporate világból érkező managerekkel. Abban a pillanatban üt be a káosz, amikor a korábbi szokásokat elkezdik terhelni olyan kérdések, hogy megfelel-e a szabványoknak a beszállított áru, termék? Milyen dokumentációkkal rendelkezünk a különböző beépítésre kerülő alkatrészek kapcsán, munkavédelem, ISO, GMP, stb., stb. És mindenki egymásra mutogat…

Mit tesz ilyenkor a beszerzés?

Ebben a helyzetben egy tapasztalt beszerzési vezető, (beszerzes.hu-s) tanácsadó a sok éves tapasztalatával képes átlátni a helyzetet és rendezni a kapcsolatot a beszállítóval, vagy meg tudja találni azokat a beszállítókat, akik képesek kiszolgálni a megfelelő szabványok, dokumentációs kívánalmak mentén a céget, és stabilitást tud hozni az alapanyagbeszerzésbe.

Majd tovább haladva képes feltárni az olyan szokásokat, hogy miért a termelési adminisztrátorok járnak heti több alkalommal kávét, higipapírt, írószert beszerezni és a tail spend esetében miért van 3 millió forint kiadásra 82 beszállító és 450 számla. Vagy miért van a gyártásban dolgozó 12 kollégán 12 különböző típusú munkavédelmi cipő. Vagy a corporate világból érkező kollégák miért szeretnének 10 milliós tanácsadói szerződéseket kötni arra, hogy egy külső cég ellása azokat a feladatokat, amire ők lettek alkalmazva.

Beszerzőként szemléletet tudunk adni a cégnek, hogy kezdjenek el adat alapon gondolkodni, hogy a karbantartási anyagokat ne bemondás alapján szerezzük be sok tízezer eurós készleteket polcon tartva, hanem egy historikus adatokat vizsgáló karbantartási terv alapján határozzák meg a minimum készleteket. De ilyen lehet az is, hogy a cég elkezdjen TCO-ban gondolkodni a legolcsóbb ár, vagy a legszebb baráti ígéret helyett.

Azt gondolom, hogy a startup cégek életében egy átfogó kontroll funkciót tud megvalósítani egy beszerző jelenléte és szakértelme, akivel olyan felesleges kiadásokat lehet elkerülni, amelyek hosszú időn keresztül terhelnék a cég cash flowját, vagy csak pusztán felesleges adminisztrációval és eltöltött idővel járnak.

Ezért mondjuk mindig, hogy startupok és felnövő KKV-k életében is hasznos meglátásokat tud adni akár csak egy konzultáció keretében foglalkoztatott beszerzési szakértő.

A cikk szerzője: Silye Zoltán beszerzési szakértő.

Címlapfotó: Alena Darmel

Többek között erről a témáról is fogunk beszélgetni a Beszerzői Bár 4.0-án is! Hozzátennéd a nézőpontod? Írd meg nekünk véleményed a beszerzes@beszerzes.hu címre!

- H I R D E T É S -