Vis maiorról beszerzőknek az ukrajnai háború kapcsán

A CIPS oldalain Harald Sippel foglalta össze, mit érdemes tudniuk a beszerzőknek a vis maior fogalmáról a orosz-ukrán háború kapcsán. Röviden összefoglaltuk a lényeget.
Számos ukrán és orosz beszállító vis maior-t jelentett, a beszerzőknek azonban vannak lehetőségeik a cég érdekeinek védelmére.

1. Legyél tisztában a vis maior fogalmával!

A vis maior mentesíti a teljesítés elmulasztásáért való felelősség alól az előre nem látható, elháríthatatlan és elháríthatatlan események esetén, amelyek lehetetlenné teszik a teljesítést. Általában,

  • a vis maior eseménynek a szerződéskötés időpontjában előre nem láthatónak kell lennie;
  • az érintett fél ésszerű befolyásán kívül esett; és
  • az esemény hatásainak olyan jellegűnek kell lenniük, amelyek nem kerülhetők el vagy nem leküzdhetők.

A puszta “nehézség” (több adminisztrációs munka, alacsonyabb árrés, veszteségek stb.) nem minősül vis maiornak.

2. Nézd át a szerződést!

A szerződés valószínűleg tartalmaz egy vis maior záradékot. Olvasd el figyelmesen, hogy megértsd mindenki jogait és kötelezettségeit, valamint azt, hogy mikor/hogyan lehet vis maiorra hivatkozni.

3. Kérj egyértelmű tájékoztatást!

Ne fogadj el olyan tájékoztatást, amelyben nem szerepel egyértelműen a vis maior oka.  Ragaszkodj ahhoz, hogy megfelelő magyarázatot és leírást kapj, hogy értékelni tudd a helyzetet.

4. Tényleg nem tud teljesíteni a beszállító?

Ha a beszállítónak csak Ukrajnában van gyára, nagyon valószínű, hogy a teljesítés valóban lehetetlen. Ha azonban a beszállítójának más országban van gyára, vagy máshol is be tudja szerezni az árut, akkor általában nem áll fenn vis maior (még akkor sem, ha a szerződő partnere most pénzt veszít a szerződés alapján).

5. De-eszkalálj

Ne feledd, hogy az ukrajnai háború humanitárius tragédia. Azok az emberek, akikkel tárgyalsz, talán az életüket féltik, vagy elvesztették szeretteiket. Empátiával és tisztelettel kell kommunikálnod. Képzeld magad a beszállító helyébe, hogy jobban megértsd őt.

6. Kérj tanácsot vis maior szakértőtől

A vis maior helyzetek gyakran összetettek, a határokon átnyúló szerződések pedig további nehézségeket okoznak. Mindenképpen kérj időben tanácsot egy szakértő ügyvédtől.

Forrás: CIPS

Címlapfotó: Vytautas Narušis